Wat is de nieuwe dating trend, cushioning?

De nieuwe dating trend cushioning houdt in dat iemand in een relatie een aantal back-ups heeft, oftewel alternatieve romantische opties. Dit gebeurt voor het geval hun huidige relatie niet werkt. Deze back-ups zorgen voor een soort veiligheidsnet, wat betekent dat als de hoofdrelatie niet goed loopt, je niet meteen alleen bent. Wanneer je net begint met daten en nog niet exclusief bent, dan hoeft het niet iets ergs te zijn. Maar net zoals de meeste dating trends, heeft ook deze een keerzijde.

Hoe werkt de dating trend cushioning?

Je vraagt je misschien af hoe cushioning er in de praktijk uitziet. Het gaat niet per se om openlijk flirten of vreemdgaan, maar eerder om subtiele signalen en interacties. Dit kan variëren van het regelmatig sturen van berichten naar oude flirts of nieuwe potentiële partners tot het onderhouden van een lichte vorm van contact via sociale media. Deze interacties blijven meestal oppervlakkig, maar zijn net genoeg om de interesse van de ander warm te houden.

De risico’s van cushioning

Hoewel de dating trend cushioning in theorie klinkt als een handige manier om je emotioneel te beschermen, brengt het verschillende risico’s met zich mee. Zo kun je verwarring en schuld ervaren, doordat je niet wil dat het je huidige relatie beïnvloedt. Daarnaast kan het je huidige relatie enorm beschadigen, aangezien je niet helemaal eerlijk bent.

Cushioning herkennen bij je partner

Als partner is het natuurlijk hartstikke vervelend als je erachter komt dat de ander hiermee bezig is. Er zijn wel een aantal manieren om dit te herkennen. Zo gebruiken de mensen die doet doen hun telefoon een stuk meer en sturen ze regelmatig berichten en ontvangen die ook veel, daarnaast gedragen ze zich vaak geheimzinnig over waar ze mee bezig zijn.

Cushioning mag dan wel een nieuwe trend zijn, maar het brengt vervelende problemen met zich mee: gebrek aan vertrouwen, eerlijkheid en emotionele stabiliteit. Hoewel het voor veel verleidelijk kan zijn om jezelf te beschermen tegen een gebroken hart, is het belangrijk om te onthouden dat oprechtheid en open communicatie belangrijk zijn voor een goede relatie.