Waarschijnlijk heb je tot nu toe (nog) geen of enkele van de genomineerde documentaires gezien waardoor je totaal niet weet waar ze over gaan. We’ve got your back. MAN MAN zet de documentaires met een Oscar-nominatie op een rijtje.

Abacus: Small Enough to Jail

De genomineerden voor deze documentaire zijn Steve James, Mark Mitten and Julie Goldman. Deze documentaire gaat over een kleine financiële instelling genaamd Abacus. Dit bedrijf is het enige bedrijf dat in de nasleep van de Amerikaanse hypotheekcrisis in 2008 strafrechtelijk is aangeklaagd.

Faces Places

De documentaire Faces Places staat ook in de lijst van Oscar-nominaties 2018. Genomineerden zijn Agnes Varda, JR en Rosalie Varda. Deze documentaire toont een project van een 88-jarige vrouw en 33-jarige man. Samen gaan zij op pad, opzoek naar unieke verhalen die zij een gezicht geven door middel van enorm uitvergrote foto’s op uiteenlopende plekken.

Icarus

De documentaire vertelt het verhaal over filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel en dokter Grigoy Rodchenkov. In 2014 kwam Fogel in contact met Grigory Rodchenkov, directeur van het anti-dopingcentrum in Moskou en vraagt hem hoe hij ongemerkt doping kon gebruiken. Een jaar later is Rodchenkov betrokken bij een groot dopingschandaal en moet Rusland ontvluchten. Aangekomen in Amerika doet hij hier een boekje over open.

 

Last Men in Aleppo

Last Men in Aleppo staat ook op het lijstje van genomineerden. Genomineerd zijn Feras Fayyad, Kareem Abeed and Soren Steen Jespersen. Na vijf jaar oorlog maken de overgebleven bewoners van Aleppo zich klaar om belegerd te worden. Het verhaal wordt getoond door de ogen van de vrijwilligers van de Witte Helmen en vertelt over het dagelijks leven, de dood en de strijd om de straten een leefbare plek te houden.

 

Strong Island

Als laatste in dit lijstje, de documentaire Strong Island. Ook deze geweldige documentaire kreeg een Oscar-nominatie. De genomineerden zijn Yance Ford and Joslyn Barnes. Deze documentaire, over de moord op de broer van filmmaker Yance Ford, toont de kracht van familiebanden, verdriet en racisme op een zeer indrukwekkende manier.