Tekenen van een verslaving

Inzien dat je verslaafd bent is key voor het verhelpen ervan. Een van de karakteristieke eigenschappen van een verslaving is dat alles in je leven draait om datgene. Je emoties, je gedrag en je manier van denken draaien staan volledig in het teken van die ene verslaving. Sporten in dit geval. Mensen met een sportverslaving bouwen tolerantie op voor sporten. Hoe meer je gaat sporten, des te meer sport je nodig hebt om datzelfde geluksgevoel te krijgen. Ook krijgen sportverslaafden last van afkickverschijnselen wanneer ze minderen of stoppen. Irritaties, trillingen en andere typische afkickverschijnselen komen ook dan voor.

gevolgen sportverslaving MAN MAN

Psychologische aspect

Met sporten maak je endorfine aan. Dit is goed voor een geluksgevoel. Dit is fijn, maar niet wanneer het doorslaat in een verslaving. Toch is niet iedereen die veel sport gelijk verslaafd. Iemand die traint naar een specifiek doel en ben daarbij ´s ochtends en ´s avonds in de gym te vinden is kan niet verslaafd zijn, terwijl iemand die eenmaal daags traint dit wel is. Een sportverslaving voor mannen kan op veel vlakken vergeleken worden met anorexia voor vrouwen. Waar vrouwen drastisch willen afvallen om een beter zelfbeeld te krijgen, denken mannen vaak dat exceptioneel veel sporten hier ook voor zorgt. De verslaving is vaak gerelateerd aan een bepaald zelfbeeld. Laag zelfvertrouwen of het niet comfortabel voelen in je eigen lichaam bijvoorbeeld.

De gevolgen

Het probleem bij een sportverslaving is vaak het gebrek aan rust. Dit kan veel sportblessures en permanente lichaamsveranderingen met zich mee brengen. Hormonen kunnen op hol slaan, waardoor stress levels erg sterk kunnen stijgen. Dit soort dingen hebben naast sporten ook invloed op de andere aspecten in je leven. Zo beïnvloedt sporten ineens niet meer alleen je lichaam, maar ook je omgeving…

gevolgen sportverslaving MAN MAN

De oplossing

De oplossing ligt erg dicht bij jezelf. Zorg voor een juiste mindset. Bewijs aan jezelf dat je niet verslaafd bent door even een break te nemen. Zorg ervoor dat jij je focus even op andere facetten in je leven legt en je gedacgten verlegt, dan volgt je lichaam vanzelf. Hierbij is het belangrijk dat je je stress goed managet. Het kan best lastig zijn om aan jezelf te bewijzen dat je niet verslaafd bent. Bovendien heb je met je doorzettingsvermogen ook ooit de start gemaakt aan deze fitnessroutine, dus om je eigen gezondheid te waarborgen moet het ‘afkicken’ ook lukken las je écht wil!

Moeite met een routine vinden die perfect bij jou past? Creëer de perfecte fitness routine met deze tips