1. Kies de juiste denim

Het resultaat hangt zeer af van het materiaal. Als je geen zin hebt om twee jaar te wachten tot je denim de gewenste kleur en beschadigingen heeft, ga dan voor een broek die al een verwassen kleur en gedragen look heeft.

Wanneer je er wel de tijd voor wilt nemen, begin je met een goede raw, selvedge denim. Het bijzondere aan een selvedge is dat de doeken op traditionele, kleinere machines worden gemaakt en dat de zelfkanten (selvedge) van de stof samenkomen aan de binnenkant van de broek. Dit is de reden dat denim liefhebbers hun broek omslaan. deze broeken worden veelal gefabriceerd van de mooiste Japanse doeken. De broek voelt in het begin vrij stug aan. Dit komt omdat de broek niet is bewerkt tijdens de productie. Des te meer je de broek draagt, hoe meer deze ‘ingedragen’ wordt en daardoor unieker wordt in tegenstelling tot de kant en klare broeken die te vinden zijn in de winkels.

distressed denim

2. Kies de juiste plek

Ga op het gewenste moment de broek distressen. Dit kan wanneer de broek flink is ingedragen of wanneer deze nog wat nieuwer is. Belangrijk is ook dat je goed nadenkt over waar je de scheuren wilt hebben en dat je weet waar de broek het meest wordt belast tijdens het dragen. Trek daarom de denim aan en teken met een kalkpen uit waar je de scheuren wilt hebben. Maak het niet te bont. Het is raar om een gloednieuwe broek te zien dat uit meer gaten dan stof bestaat. Alles op z’n tijd.

3. Voeg damages toe

Om het proces iets te versnellen kan je gebruik maken van schuurpapier. Trek de broek aan, schuur de plek rond je knieën en je achterzakken. Hierdoor krijgt je denim een gedragen look. Als je gaat schuren, schuur dan altijd van je af. Wanneer je een telefoon- of portemonnee afdruk wilt hebben, stop dan een doosje met spelkaarten in een van je broekzakken.

denim selvedge levi's

4. Maak gaten in je denim broek

Wanneer je gaten in je spijkerbroek wilt maken, is het belangrijk niet door de naad te snijden. Doe je dit wel dan kan je denim meteen naar het grofvuil. Stop daarom eerst een stuk karton op de positie waar je het gat wilt hebben. Gebruik vervolgens een stanleymes en snij door het stof. Dit doe je twee keer, de eerste snee ligt ongeveer 1,5 cm lager dan de tweede. Het is beter als er eerst een klein gaatje wordt gemaakt. Je kan het gat altijd nog groter maken.

Na het knippen zie je witte horizontale en blauwe verticale draadjes. Pak een pincet en trek enkel de blauwe draden eruit. wanneer dit is gedaan kun je de randen van het gat schuren met een stuk schuurpapier. Hiermee wordt een gedragen look gecreëerd.

5. Was de denim

Een echte denim-head zal zijn broek weinig wassen. Maar wanneer je geen twee jaar kunt wachten op een beetje resultaat zal de wasmachine het proces versnellen. Het wassen van je spijkerbroek zorgt er namelijk voor dat het indigo van denim gaat vervagen en dat er een unieke twist aan de gaten en scheuren wordt gecreëerd.

Iedere raw denim is uniek door de draagwijze en levensstijl van de persoon die de broek draagt. Dit kan hardcore door de jaren heen, maar kan ook een beetje versneld worden door de bovenstaande punten. Is een normale jeans meer jouw ding? Shop dan een van de onderstaande broeken!