Digitale erfenis
Met digitale erfenis bedoelen wij jouw leven op het internet. Daar vallen niet alleen alle accounts onder op zowel social media als webwinkels, maar ook je email adressen van bijvoorbeeld Google. Na het overlijden van iemand komt het in groten getale nog voor dat ze ‘actief’ blijven op social media of andere kanalen. Deze accounts worden niet zomaar verwijderd als jij daar geen opdracht voor hebt gegeven. Nabestaanden kunnen op die manier dan ook meerdere malen geconfronteerd worden met deze dood. Een melding krijgen op zijn of haar account kan dan grote gevolgen hebben. Wat kan je hier dan tegen doen?
Neem het heft in eigen handen
De gemakkelijkste manier is om het heft in eigen handen te nemen en dat kan op meerdere manieren. Het simpelste is om een lijst samen te stellen met al jouw social media accounts. Vermeld hier altijd je gebruikersnaam en de wachtwoorden bij. Een notitie waarin staat wat er met jouw accounts moet gebeuren zorgt voor duidelijkheid voor de gemachtigde. Wanneer je dit bij je financiële akte voegt, dan komen je nabestaanden dit vanzelf tegen bij het afwikkelen van de erfenis. Nabestaanden kunnen op deze manier jouw accounts verwijderen of jouw andere wensen opvolgen. Je kan echter niet waarborgen dat dit ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.
Een andere optie is dan ook om het zelf bij social media-platforms vast te laten leggen. In de instellingen is vaak de mogelijkheid opgenomen om aan te geven wat er moet gebeuren met het account na het overlijden of bij een lange inactieve periode. Bij Google kan je bijvoorbeeld aangeven of je account automatisch wordt beëindigt en wie toegang krijgt tot jouw gegevens. Dit verschilt echter per platform dus het is aan te raden om dit zelf te controleren. Op deze manier scheep jij je nabestaanden niet met deze klus op en heb jij daarnaast meer regie over wat er met je accounts gebeurt.
Digitale kluis
Een andere manier om je accounts uit handen te geven, is door te beschikken over een digitale kluis. Digitale kluizen zijn er in verschillende vormen, maar het komt er op neer dat je gegevens beschermt zijn en mensen kan machtigen om het beheer van jouw accounts over te nemen. Digizeker is een van de bedrijven die dit aanbiedt, naast een extra service waarbij je een tweede sleutel kan deponeren bij de notaris. Ook hier leg je vast welke accounts van jou zijn, de bijkomende gegevens en de instructies betreffende wat er moet gebeuren met jouw online leven. Deze dienst wordt opgenomen in je testament en vervolgens ingeschreven in het Centraal Testamentenregister.
Zo ben je er van verzekerd dat je gegevens op de juiste plek terechtkomen. Na het overlijden krijgen de nabestaanden of de notaris (net wat er in je testament is opgenomen) jouw gegevens met instructies. De toegevoegde waarde van een digitale kluis is dat je er iedere minuut van de dag bij kan en kunt wijzigen. Daarnaast zijn je gegevens beter beschermt dan een variant die enkel op papier is geschreven.
Neem zorgen bij je nabestaanden weg en controleer jouw accounts. Zo voorkom jij een nasleep van ellende. Ondertussen moeten we van het leven blijven genieten en een vriend met een slechte invloed laat jouw in de meest bizarre situaties terechtkomen.