De juiste rode wijnen bij de feestmaaltijd
Het kiezen van de juiste wijn bij de maaltijd kan een hele opgave zijn. Want wat is nu het verschil tussen merlot en shiraz en wanneer kies je voor een Barolo en wanneer is een Tempranillo juist een betere keuze? Kortom, wil je het goed doen, dan ontkom je er niet aan om je kennis van rode wijnen even te updaten.
Rund
Bij het kiezen van de juiste wijn, moet je eigenlijk een regel in gedachten houden: het moet begeleiden en niet overheersen. Dat geldt dus ook voor de gerechten die je op tafel tovert deze maand. Gelukkig is het vrij simpel. Kies je voor vlees, dan zal dit in de meeste gevallen een stevige structuur en dito smaak hebben. De wijn mag dus wel wat ‘body’ hebben. Dat laatste betekent dus dat de wijn die je kiest over het algemeen rijk mag zijn aan tannines. Die zorgen namelijk voor het aangename zuurtje in de wijn.
Om het nog complexer te maken: niet elke wijn is rijk aan tannines. Bij een Beaujolais is dat bijvoorbeeld minimaal, terwijl een goede wijn uit Sud-Ouest weer enorm rijk is aan tannines. Dat klinkt dus lekker ingewikkeld, maar wees gerust, binnen een paar minuten weet je niet alleen welke wijn je moet selecteren, je zult ook worden overladen met complimenten vanwege je wijnkennis.
- Kies je voor vlees met een zachte smaak of serveer je een romige saus bij het gerecht, kies dan voor een soepele, ronde wijn.
- Biefstuk vraagt om een lichte of medium-stevige wijn. Vermijd in ieder geval complexe wijnen, maar speel op safe: een merlot, barbera of sangiovese zijn perfect!.
- Steak of Ribeye vragen om een flinke wijn. Dan bedoelen we dus geen magnum fles, maar een wijn met een flink karakter: een cabernet sauvignon, malbec of syrah. Is het ook nog een gekruid, kies dan voor een Australische Shiraz!
Lamsvlees
Lamsvlees is heerlijk mals en zacht (als je het tenminste niet hebt verpest door het te lang te laten sudderen). Dit type vlees doet het goed met een mooie, volle, ronde wijn die niet overheersend is qua smaak. Houd bij de wijnkeuze wel rekening met de manier van bereiden van het vlees. Elke smaak vraagt immers om een andere wijn!
- Gestoofd of gebakken lamsvlees: Kies voor een Spaanse rioja reserva, een Argentijnse malbec of een middelzware bordeaux.
- Lamskoteletjes: Deze zijn vaak gekruid, dus mag je daar rekening mee houden. Kies bijvoorbeeld voor een rode wijn uit Languedoc-Roussillon.
- Lamsrack (bij voorkeur gegaard in de oven: Een goede Rhone-wijn is perfect, maar kies niet zomaar een Rhone-wijn. Laat je goed informeren en verdiep je een beetje in de leeftijden van de verschillende wijnen.
Hertenvlees (en andere wildsoorten)
Hert is heerlijk als hoofdgerecht in het najaar of tijdens de kerst. Wild, waar hert toch echt onder valt, heeft vaak een heel eigen, stevige smaak en mag dus best een wijn met karakter hebben. Kies bij voorkeur voor een krachtige maar evenwichtige wijn als begeleider. Voorbeelden die het goed doen bij wild zijn Bordeaux, Ripasso wijn uit Valpolicella of een Amarone.
Kalfsvlees
Kalfsvlees is licht van smaak en zeker malser en zachter dan rund. In veel gevallen kun je zelfs overwegen om de rode wijn te schrappen en in plaats daarvan te kiezen voor een goed toegankelijke witte wijn. Zelfs een kwalitatief goede rosé kan een perfecte begeleider zijn.
- Ga je voor gebakken of gegrilde kalfshaas, kies dan voor een pinot noir uit de Bourgogneof een lichte rode wijn zoals de eerder genoemde Beaujolais.
- Ook al is een schnitzel niet direct een gerecht wat je zult serveren bij een feestmaaltijd, het kan zeker geen kwaad om dit te combineren met een goede wijn. Heel anders wordt het als je kiest voor een Saltimbocca. Dit is een eenvoudig verteerbaar vleesgerecht van kalfschnitzel en proscuitto. De wijnen die je in dat geval unt overwegen zijn een condrieu, pinot gris of een Bourgogne zoals een Santenay.
Heb je ondanks de goed bedoelde wijnadviezen toch behoefte aan een rode wijn, kies dan voor een fruitige wijn zoals een pinot noir of een valpolicella.