Zachte whisky: de definitie
Als we het hebben over het smaakpalet van whisky onderscheiden we voor het gemak twee soorten: hard en zacht. Om duidelijkheid te scheppen: met ‘zacht’ wordt een whisky bedoeld die niet scherp is, weinig peper bevat in het smaakpalet en zacht aanvoelt op de tong, oftewel, mondvullend en bij voorkeur een beetje zoet. In het kort: als we het over een zachte whisky hebben, dan refereert dit met name aan de smaak en minder aan de geur.
Soms is sterk ook zacht
Om het nog iets complexer te maken; een whisky die uitgesproken krachtig smaakt, als deze bijvoorbeeld veel turf in het smaakpalet heeft, kan ook als ‘zacht worden gekwalificeerd. In dat geval slaat de term ‘zacht’ op het gevoel in de mond. In veel gevallen betreft heeft dan ook een oude malt whisky en dit staat dan los van de geur of smaak. Vooralsnog hebben we het nu over zacht als we hiermee de smaak bedoelen.
Glenlivet
Volgens velen in een Glenlivet een ‘gewone’ standaard whisky. Aan de ene kant klopt dat, maar vergeet niet dat het juist ook de kracht is van deze godendrank. Bijzonder aangenaam om te deze whisky te kiezen als je net bent begonnen om whisky te ontdekken.
Laphroaig
Het prototype van een zachte whisky. Heel vreemd is dat niet, de meeste Islay whisky’s zijn uitgesproken zacht. Vergelijk het met die andere zachte whisky, Glen Moray. Een Laphroaig whisky heeft wel een duidelijke geur, maar kwa smaak valt het echt onder de zachtere whisky’s. Het is de favoriet van ZKH Prins Charles en heeft als enige whisky ter wereld een koninklijke onderscheiding weten te bemachtigen.
Glendronach Parliament
Toegegeven, dit exemplaar is aan de dure kant, maar we hebben het dan ook over zachte whisky en niet over goedkope whisky. Op basis van de prijs is dit niet een whisky voor de beginnende liefhebber, maar mocht je punten willen scoren bij je schoonvader, dan is dit wel de manier. De Glendronach Parliament is een 21 jaar oude dram met een opmerkelijk zacht karakter. Doordat de whisky twee rijpingsmomenten kent, eerst in Olorose vaten en vervolgens in Pedro Ximinez sherryvaten, heeft de whisky een mooi en ronde smaak gekregen. De opvallende aanwezigheid van bosbessen, pruimen, biscuit, eik en sherry zorgen ervoor dat je deze whisky kunt waarderen.
Dalwhinnie
Het is een van de Classic Malts en daarmee kenmerkend voor de Highland regio. Na een rijping van 15 jaar heeft deze whisky een bijna volmaakt smaakpalet gekregen waarin we tal van fruitsoorten ontdekken zoals peertjes, appel en weelderige nectarines. De whisky is licht rokerig, zonder dat het de boventoon voert. Een lange afdronk met tonen van walnoot en amandel maken het helemaal af.
Longmorn
Het geel van citrus, toffee appels, gekarameliseerde peren en stemgember geeft een chaotische indruk, maar niets is minder waar. Het vormt in de mond een prachtig geheel van smaken die perfect in balans zijn. De Longmorn whisky kent een lange geschiedenis die begon in 1893. Een van de oprichters, John Duff, was voorheen manager bij Glendronach en heeft aan de wieg gestaan van de beroemde Benriach whisky. Het zou tot 1970 duren voor men zich aansloot bij de producenten van Glenlivet en Glen Grant whisky. Zo komen de meeste besproken whisky’s figuurlijk samen in een prachtige fles.