Online dating

Het begint allemaal met een leuk berichtje en een aantrekkelijke profielfoto. Je reageert op het bericht en gaandeweg ontstaat er een plezierige conversatie. Jullie delen persoonlijke verhalen en het contact intensiveert. Na verloop van tijd ontstaat er een romantische relatie. Jullie maken plannen om elkaar in levende lijve te ontmoeten en misschien ook al om samen te gaan wonen. 

Maar voor het zover is, moet je nog een aantal zaken regelen. Je internetliefde heeft geen geld voor een vliegticket, moet eerst nog voor een zieke moeder zorgen of dreigt uit huis te worden gezet. Omdat je verliefd bent, probeer je je geliefde zoveel mogelijk te helpen. Financieel, omdat je misschien in een land woont waar het gemiddelde inkomen hoger ligt. Toch zouden er allerlei alarmbellen moeten gaan rinkelen als je online geliefde ineens om geld begint te vragen. De kans is namelijk erg aanwezig dat je met datingfraude te maken hebt.

Datingfraude

Datingfraude is een manier van oplichting waarbij je internetliefde eerder uit is op je geld dan op een relatie. Het fenomeen bestaat al langere tijd, maar de laatste tijd blijkt deze vorm van oplichting steeds lucratiever te worden. In 2017 maakten datingfraudeurs nog zo’n 1,6 miljoen euro buit van Nederlandse slachtoffers. Twee jaar later was dit bedrag ruim verdubbeld tot 3,4 miljoen euro volgens de gegevens van de Fraudehelpdesk. Opvallend was de piek tijdens het begin van de pandemie. Sinds het begin van de pandemie is er hoe dan ook een explosieve stijging waargenomen in het aantal meldingen van cybercrime.

Ook in de VS liegen de cijfers er niet om. De FBI heeft hier uitvoerig onderzoek naar verricht en kwam met schokkende cijfers in het meest recente Internet Crime Report. Ten opzichte van 2020 nam de financiële schade voor slachtoffers met 60% toe in 2021. In totaal gingen de slachtoffers voor zo’n 956 miljoen dollar de mist in. Met datingfraude valt dus veel geld te verdienen. Hoe voorkom je dat je zelf slachtoffer wordt?

Alarmsignalen

Volgens het eeuwenoude gezegde maakt liefde blind. Toch is het verstandig om altijd alert te blijven op alarmsignalen, zeker op het internet. Ben je veel online? Dan is het hoe dan ook belangrijk om je online privacy te beschermen, bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Dankzij dataencryptie kunnen derden je gegevens niet meer lezen. En omdat je IP-adres schuilgaat achter het IP-adres van een VPN-server blijf je ook nog eens anoniem. Lees verschillende NordVPN ervaringen om erachter te komen welke voordelen een VPN je nog meer kan bieden. Naast een veilige en versleutelde internetverbinding moet je ook letten op de volgende alarmsignalen om datingfraude tijdig te herkennen:

  1. Digitale voetafdruk

Als je iemands naam intypt in een willekeurige zoekmachine, krijg je meestal een lijst met zoekresultaten te zien. De meeste mensen hebben wel een account op bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Twitter. Krijg je helemaal geen resultaten te zien? Dan is de kans groot dat je met iemand te maken hebt die zich voordoet als een fictief persoon.

  1. Perfectie

Meestal hebben geliefden wel een paar dingen met elkaar gemeen. Het wordt verdacht als je internetliefde altijd even enthousiast is over de dingen die je leuk vindt. Waarschijnlijk praat de ander je dan gewoon naar de mond. 

  1. Te mooi

Heeft je internetliefde alleen maar prachtige en geposeerde profielfoto’s? Tenzij het een professioneel model is, hebben de meeste mensen geen tijd voor uitgebreide fotoshoots. Het is heel goed mogelijk dat je internetliefde de foto’s van iemand anders gebruikt. Als je wilt zien hoe iemand er echt uitziet, kun je vragen om te videobellen.

  1. Altijd onderweg

Is je internetliefde altijd onderweg of aan het werk? En heeft hij of zij daardoor geen tijd om te videobellen of in het echt te ontmoeten? Waarschijnlijk is je internetliefde dan alleen maar tijd aan het rekken om de internetrelatie te bestendigen. Iemand die echt interesse in je heeft, zal er alles aan doen om tijd voor je vrij te maken.

  1. Geld vragen

Als iemand die je nog nooit hebt ontmoet je om geld begint te vragen, is dat een enorme rode vlag. Ze hebben altijd een goede reden, zoals een huurachterstand of zieke familieleden. Of ze hebben een ernstig ongeluk gehad en kunnen de rekening van het ziekenhuis niet betalen. Trap nooit in deze verhalen, hoe hartverscheurend ze ook klinken.