Twee verschillende beroepen

Danny Makkelie is de enige Nederlandse scheidsrechter op het WK van Qatar. Hij debuteerde op 22-jarige leeftijd in de Eerste Divisie. Nog geen vier jaar later maakte hij al zijn debuut in de Nederlandse Eredivisie. Makkelie werd in 2012 bij de UEFA voorgedragen om een FIFA-scheidsrechter te worden en binnen een jaar werd hij toegelaten. Hiermee wist Danny het hoogste niveau op zijn vakgebied te bereiken. Naast zijn beroep als scheidsrechter werkt hij ook nog op parttime basis bij de politie van Rotterdam. Kortom, een man van de regels.

 

Wat verdient scheidsrechter Danny Makkelie bij het WK?

Het fluiten van voetbalwedstrijden verdient wel wat meer dan zijn functie bij de politie. Als er gekeken wordt naar het salaris van scheidsrechters in de Eredivisie, dan kunnen zij al rekening houden met een bedrag tussen de 50.000 en de 80.000 euro per jaar. Daar stopt het niet bij, want er komt ook nog een wedstrijdpremie bovenop. Deze ligt tussen de 2500 en de 3500 euro per wedstrijd. Toch ligt het grote geld bij een eindtoernooi als een WK of een EK.

 

Neem als voorbeeld de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. Hij floot tijdens de EK in 2022 in totaal ‘slechts’ vier wedstrijden. Hier hield hij 40.000 euro aan over. Gemiddeld fluiten scheidsrechters bij een EK of WK vaak 25.000 tot 40.000 euro bij elkaar. En dat is maar voor een paar weken, niet voor een geheel jaar!

Overige vergoedingen voor de WK-scheidsrechters

Dan denk je: met zo’n salaris kan het niet gekker. Nou, toch wel! Naast dat de hotelovernachtingen vergoed worden, krijgen de WK-scheidsrechters ook nog diverse onkostenvergoedingen. Mooie voorbeelden hiervan zijn vergoedingen voor vervoer, diners, stomerijkosten van hun tenues en overige kosten. De exacte bedragen zijn niet bekend, maar als er gekeken wordt naar de vorige WK’s dan zullen dit soort dingen wel weer meegerekend worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FIFA World Cup (@fifaworldcup)

Danny Makkelie maakte gisteren zijn debuut op een WK tijdens het duel Duitsland-Spanje. Hij floot zeer goed en mag zich opmaken voor het volgende WK-duel. Succes Danny!