Je dagelijkse gewoontes zijn onder te verdelen in verschillende onderwerpen, maar ze zeggen allemaal iets over je emoties, motivaties en persoonlijke eigenschappen.

Je shopping gewoontes

Stel dat je een nieuwe rugtas wilt. Waar kijk je dan naar? Ga je op zoek naar de beste deal? Kijk je naar het merk? Of maakt het je allemaal niet zo heel veel uit, als hij maar praktisch is? Er blijken twee groepen te zijn. De ene groep scoort hoog op cognitieve reflectie. Dit wil zeggen dat ze informatie grondig analyseren en oog hebben voor het detail van een product. De andere groep scoort juist laag op deze cognitieve reflectie. Zij focussen meer op de praktische informatie en vinden te veel detail juist overweldigend.

Je eetgewoontes

Je bent hoe je eet. Wanneer je langzaam eet houd je ervan om de controle te hebben en weet je het leven te waarderen. Waarschijnlijk ben je ook zelfverzekerder. Wanneer je een snelle eter bent, blijk je ongeduldig te zijn. Maar tegelijkertijd ben je ambitieus en sta je open voor nieuwe ervaringen. Er is ook een verschil in persoonlijkheid tussen mensen die alles willen proberen en mensen die heel eenkennig zijn op het gebied van eten. Personen die wel eens leguaan of iets anders dergelijks hebben gegeten zijn sensatie zoekers die ervan houden om uit hun comfortzone te treden. Personen die niet veel lusten, maar ook niets nieuws durven te proberen kunnen vaker last hebben van emotionele instabiliteit is uit onderzoek gebleken.

Je loop gewoontes

We kunnen veel aflezen aan iemands lichaamstaal. Maar we kunnen blijkbaar ook iemands kwetsbaarheid bepalen door de manier van lopen. Onderzoek onder gevangenen van de zwaarbeveiligde gevangenis in Canada, waar ze filmpjes van mensen die aan het lopen waren bekeken, toont aan dat personen met een psychiatrische achtergrond eerder konden aangeven wie in het verleden slachtoffer is geweest dan personen zonder psychiatrische achtergrond. Toen de onderzoekers vroegen waarom ze dit dachten, zeiden ze dat ze dit konden zien aan de manier van lopen.

dagelijkse-gewoontes-manman

Foto via

Je e-mail gewoontes

Ben je iemand die gelijk je e-mails leest of verwijderd? Volgens onderzoek ben je dan iemand die van controle in je leven houdt. Degene die e-mails eens in de tijd lezen, maar ze wel bewaart, zijn over het algemeen perfectionistisch. Ze willen eerst de taken afmaken van dat moment, om later de e-mails aan te pakken. Wanneer je je e-mails niet leest maar ook niet verwijderd, kan dit een teken zijn van desinteresse. Maar aan de andere kant zouden genegeerde e-mails ervoor zorgen dat je productiever bent.

Je ‘selfie’ gewoontes

Ook de manier hoe je een foto van jezelf maakt, kan veel zeggen over je persoonlijkheid. Vriendelijke, aangename personen blijken eerder een foto van beneden te maken. Toegewijde personen zullen de neiging hebben minder van de persoonlijke achtergrond te laten zien. Personen die open staan voor nieuwe ervaringen, tonen meer emoties in de foto’s.

Je dagelijkse gewoontes en je lichaamstaal is nauw met elkaar verbonden. Je denkt er niet bij na, maar ze kunnen veel over je zeggen. Sommige houdingen worden als negatief beschouwd en die kun je, net als bepaalde gewoontes, aanpakken zodat ook de buitenwereld ziet wat voor goed persoon je bent.