Voor het runnen van een succesvolle onderneming is plannen een must. Als ondernemer dien je jezelf maandelijkse en jaarlijkse doelen stellen. En om je onderneming tot een succes te leiden moet je hier dagelijks iets aan te doen. Hieronder zes dingen die je dagelijks kan doen om beter te ondernemen.

Plan iedere dag de nacht ervoor

Maak onderscheid in taken die belangrijk zijn en welke wenselijk. Sommige dingen moeten, andere kunnen wachten. We willen graag de makkelijke taken doen, maar wees eerlijk tegen jezelf, en durf juist die onprettige dingen te doen. Daar groeit je onderneming van.

Word eerder wakker

Hoe moeilijk dit ook kan zijn, helemaal wanneer je in foetushouding opgerold ligt in warme dekens en het daarbuiten aanvoelt als -36. Eerder opstaan geeft je net wat extra tijd voor jezelf en is een belangrijk om productiviteit te stimuleren. Doe wat ochtendoefeningen om je bloed op gang te zetten of lees een boek om je brein wat rust te bieden.

Start je dag met positiviteit

Het is belangrijk je werk nog even te laten rusten en te starten met iets positiefs. Literatuur of muziek, bijvoorbeeld.

Focus op één ding

Multitaksen is een fabel. Door meerdere dingen tegelijk te doen, werk je eigenlijk half zo productief. Schenk je volle energie aan een taak en doe deze zo goed mogelijk.

Stel werkgerelateerde grenzen

Als ondernemer wil je blijven gaan. Dag in dag uit. Je hebt hart voor de zaak. Je zaak is je baby. Maar er moet een gezonde balans zijn tussen werkend leven en je persoonlijke leven. Plan dagelijks wat tijd in voor jezelf. Dat is belangrijk.

Samenvattend gaat het erom dat dagelijkse planning, focus en een constante groei in zowel jouw persoonlijkheid als professie een positieve invloed hebben op jou als ondernemer.