Elke dag krachttraining

Dat sporten gezond is zal je wel weten, maar dat wil niet zeggen dat je dagelijks in de weer moet zijn in de sportschool. In veel gevallen hangt het af van wat je doet en wat je doel is. Tien minuten op de loopband kun je namelijk niet vergelijken met tien minuten op de roeimachine. Veel is afhankelijk van je lichamelijke conditie, daarnaast gaat het ook om de trainingsprikkel.

 

Train je op de juiste manier, dan zul je snel resultaat zien. Belangrijk is echter wel dat je zorgt voor voldoende variatie. Dat heeft niet zo zeer te maken met de spieropbouw van je lichaam, maar met het herstel. Na een zware inspanning hebben je spieren namelijk tijd nodig om te herstellen. Ga je helemaal los en blijf je elke dag dezelfde oefening doen, dan zal je vroeg of laat te maken krijgen met blessures die minder makkelijk verdwijnen.

Dagelijks trainen

Op basis van het bovenstaande ben je wellicht geneigd om dus niet elke dag aan krachttraining te doen. Ook dat is niet helemaal correct. Zolang je let op de verschillende spiergroepen is het geen probleem. Kies dus bij voorkeur voor een volledige body work-out, maar beperk dit tot drie keer per week. Op die manier krijgt je lichaam voldoende tijd om te herstellen en blijf je ook met plezier trainen. Wil je toch vaker dan drie keer per week trainen, verdeel dat het aantal sets over de hele week. Zo voorkom je overbelasting van je spieren.

Te zwaar sporten

Cardio is ‘minder’ intensief

Is krachttraining niet jouw ding, maar ga je liever voor een goede cardio training, dan ligt het net even anders. Cardio is minder belastend voor je lichaam zodat je dit gerust vaker kan doen. Die beperkte belasting zorgt ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen. Elke dag cardio hoeft dus geen probleem te zijn. Luister dan wel goed naar je lichaam en ga niet zomaar je eigen grenzen verleggen. Train dus niet te intensief en neem je rust als je lichaam aangeeft dat je te zwaar aan het trainen bent. Sla je dat advies in de wind, dan zal je merken dat het verliezen van gewicht lastig is. Als je namelijk veel spierweefsel verbrand door een intensieve training, dan gaat je lichaam cortisol aanmaken. Dit kan belemmerend werken als je gewicht wil verliezen.