Toekomst of oplichting

Cryptocurrency, het klinkt allemaal zo perfect. Niet meer afhankelijk zijn van banken en wereldwijd veilig transacties doen. Zo lang er coins te vinden zijn, lijkt alles in orde. Maar het systeem is toch door iemand opgezet? En hoe kan iets, dat zo afhankelijk is van decodering door anderen, tegelijkertijd nou zo veilig zijn, dat niemand zo slim is om daar doorheen te breken?

Blockchain veilig

Transacties worden gecodeerd, verzameld en weer gedecodeerd om het systeem verder te ontwikkelen. Dit gebeurt in de blockchain en is uitermate veilig, aldus beveiligingsexpert Eddy Willems. Juist de transparantie is wat het systeem zo goed maakt, omdat iedereen mee kan doen en transacties kunnen worden gecontroleerd door gebruikers.

Online wallets onveilig

Het gevaar ligt echter bij het bewaren van je online geld. Dit gebeurt in wallets en werkt als volgt: in je wallet bevinden zich één of meer privésleutels, die gelinkt zijn aan jouw kapitaal. Ook heeft elke gebruiker een publieke sleutel. Het geld moet eerst van privé naar publiek worden overgeschreven, voordat het overgemaakt kan worden naar iemand anders. Het hele probleem is alleen dat sommige online wallets te hacken zijn, waarna jouw geld verdwijnt in een anonieme stroom aan transacties. En dat willen we niet.

Sao Paulo, Brazil - February 04, 2015: Bitcoin symbol, studio shot with circuit board background.

Offline alternatief

Hierom is het niet verstandig je wallet op je computer te bewaren, omdat je op deze manier makkelijk in contact kunt komen met virussen. De meest veilige opties zijn om je privésleutels op papier op te schrijven, ze te bewaren op een usb stick of er een online kluis voor aan te maken. Wel moet dan alsnog je computer 100% virus- en hackvrij zijn wanneer je transacties doet.

Wees selectief

De hacks die hebben plaatsgevonden gaan vaak om miljoenen euro’s. Hackers zijn echt niet in je geïnteresseerd wanneer je een schrale 100 euro bewaart. Houd je het klein, dan zit je goed. Wacht voorlopig gewoon even met grote investeringen. Cryptocurrency komt momenteel vooral van pas als je reist naar landen en je geen tientallen euro’s wil uitgeven aan transactiekosten. Of wanneer je een criminele praktijk hebt en je niet wil dat de overheid hierachter komt.