Welke type creatine en waarom?

Dat creatine zo goed werkt is eenvoudig te verklaren doordat het de manier waarop energie in het lichaam naar de cellen transporteert beïnvloed. Op die manier zijn je spieren in staat om een bijna ongekende krachtexplosie te realiseren. Het verhoogt als het ware de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren. Dat levert een duidelijk voordeel op bij sets met minder herhalingen. Je hebt dan nog een beetje energie over om ook die laatste extra set te doen.

Het gaat dus strikt genomen om de concentratie creatine in de cellen. Dit kan je verhogen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door creatine monohydraat. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid creatine in de spiercellen stijgt. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens betaalbaar is. Dat geldt voor zowel de creatine in poedervorm als die in de vorm van pillen.

Creatine in poeder

De poedervorm is waarschijnlijk de meest bekende vorm van creatine. Je lost het eenvoudig op in water of je gebruikt het in een milkshake als onderdeel van je pre- of post work-out shake. Er is echter een belangrijk nadeel aan deze manier van innemen. De poeder lost nooit volledig op in water waardoor je soms nog korrels aantreft in je shake. Dat kan worden opgelost door gebruik te maken van gemicronizeerde creatine. Dit is in feite gewone creatine, maar dan extra fijn waardoor je het (iets) makkelijker op kunt lossen. Gebruik je creatinepoeder juist in een proteïneshake, dan zul je hier geen nadeel van ondervinden.

voor en nadelen creatine

Creatine pillen/capsules

Tegenover de poedervorm staat creatine in capsules ofwel pillen. Dat kan een voordeel opleveren als je een hekel hebt aan shakes en zeker wilt weten dat je de gehele hoeveelheid creatine binnen krijgt. Dit is een nieuwe manier die steeds meer wordt gebruikt. Je neemt de creatinepillen gewoon in met een beetje water en je hoeft je nergens meer zorgen om te maken. De capsule zelf, het omhulsel dus, zal door je lichaam worden afgebroken waardoor de creatine in je lichaam kan worden opgenomen. Heerlijk eenvoudig dus.

Naast de capsules heb je ook nog de creatine tabletten. Simpel gezegd is dit samengeperste creatine in poedervorm, aangevuld met een vul- of smaakstof. Je neemt dit dus ook oraal in, net als de eerder beschreven capsules. Maak je liever geen gebruik van shakes of wil je het gewoon eenvoudig en doeltreffend houden, dan kan dat een prima manier zijn om voldoende creatine binnen te krijgen. Het voordeel is dat je altijd de juiste hoeveelheid binnen krijgt.

Wat werkt beter?

De grote vraag is nu wat eigenlijk beter is. Dat antwoord is simpel: beide vormen van creatine werken even goed. Het gaat er dus meer om wat jij prettig of belangrijk vindt. Gaat het echt om de juiste hoeveelheid en is je budget geen belemmering, dan is het advies om pillen / capsules of tabletten te gebruiken. Is de prijs daarentegen wel doorslaggevend, dan kan het op langere termijn beter zijn om te kiezen voor creatine in poedervorm. Gooi het in je drankje en je kan er weer tegenaan.

Header: mikethurston