Tien overheerlijke cocktails met wodka

De drank is feitelijk geboren uit bijzondere omstandigheden: in landen als Rusland, Polen, Oekraïne en Scandinavië is het gewoonweg te koud om een fatsoenlijke druiventros te kweken. Wijn maken zit er dus niet in, maar ze kunnen wel heel goed andere dranken maken zoals wodka. Inmiddels hebben we het hier ook leren waarderen en vooral in combinatie met andere ingrediënten kunnen we bijzonder feestelijke drankjes aan onze vrienden voorschotelen. De tien leukste en lekkerste variaties laten we even de revue passeren.

 

Bloody Mary

Terwijl je waarschijnlijk dacht dat de overbekende Bloody Mary standaard een flinke scheut whisky kreeg, gaan we recept gewoon aanpassen. Wodka is namelijk een prima vervanger van whisky voor deze cocktail. Het enige wat je nodig hebt is een goede wodka, tomatensap, tabasco, worcestershire sauce, citroen, peper en zout. Meng het geheel goed in een shaker en giet het uit in een longdrinkglas. Het is zo de perfecte start van een heerlijke avond.

Wodka Party Shot

Wil jij je vrije avond extra feestelijk beginnen, dan is de Wodka Party Shot een prima startpunt. Slechts vier ingrediënten heb je nodig: wodka, 7-up, Blue Curacao en grenadine. Meng eerste de grenadine met de 7-up. Doe dit overigens wel voorzichtig anders komt de 7-up er bovenuit. Vervolgens voeg je de wodka toe. De Blue Curacoa komt er als laatste bij om het een extra feestelijk effect te geven.

Scroppino

Mag het net iets feestelijker zijn, probeer dan een Scroppino. Deze cocktail bevat behalve wodka, Champagne, Prosecco of Cava en een bolletje citroensorbet ijs. Je serveert het uiteraard in een echt Champagneglaasje zodat het er bijzonder luxe uit ziet.

Scropino

Caipiroska

Wil je jouw gasten echt verrassen, maak dan eens een Caipiroska. Het is een variatie op de iets bekendere Caipirinha maar dan met wodka. Meng suiker met limoenpartjes en limoensap. Voeg hier een ruime hoeveelheid crushed ice aan toe en maak het af met wodka. Drink deze cocktail wel met mate, het is namelijk verraderlijk sterk.

Chocoladecake

Mocht een standaard cocktail net iets te soft zijn, dan is de chocoladecake voor de meer ervaren drinker een welkome variatie. Meng 2cl witte Wodka met 2cl Frangelico is een shaker. Mocht je die laatste nog niet kennen: het is een overheerlijke likeur die je ook gewoon zo kan drinken. Verdeel de mix over een aantal shotglaasjes en werk het in een keer naar binnen. Wil je het nog spannender maken, serveer er dan een schijfje citroen bij waar je na het drinken van de cocktail je tanden in kan zetten.

Moscow Mule

Ben je gek op rum cocktails, dan moet je deze zeker proberen. De Moscow Mule is een eenvoudige variatie op de overbekende Mojito. In plaats van rum gebruiken we uiteraard wodka. Voor de rest blijft het ongewijzigd. Gewoon een kwestie van wodka, limoen, munt en ginger ale goed mengen en uitschenken.

Moscow mule

Wodka & Verse Jus

Het is zonder twijfel een van de bekendste cocktails: wodka met jus d’orange. Grote kans dat je dit al eens op je favoriete vakantiebestemming hebt gedronken of tijdens je wekelijkse stapavond. Een andere naam is screwdriver en maak je bij voorkeur met verse jus d’orange.

Vampierre

Heb je het helemaal gehad met de meest voorkomende cocktails en ben je toe aan iets spannends, dan hebben we hier de vampierre voor je. Het is een heerlijke fruitige cocktail met wodka, framboos, basilicum en citroen. Het maken van de vampierre is redelijk bewerkelijk, maar we beloven dat het resultaat waanzinnig lekker is.

Vul een shaker met 5 frambozen, basilicum (twee blaadjes is voldoende), een beetje citroensap en frambozensiroop. Voeg hier naar wens crushed ice en een beetje suiker aan toe. Ga alles fijn maken, voeg een flinke scheut wodka toe en shaken maar. Uitgieten in een mooi cocktailglas en genieten!

Wodka Appelsap

Heb je al eens een wodka-RedBull gedronken, dan heb je wellicht ook de behoefte om te experimenteren met andere variaties. Meng 1 deel wodka met 3 delen appelsap en voeg er wat ijs aan toe. Heerlijk tijdens een warme zomeravond.

Cosmopolitan

Deze cocktail mag uiteraard niet ontbreken in de lijst. De Cosmopolitan is zonder twijfel de bekendste cocktail op de wodka-jus d’orange na. Het klassieke drankje bevat wodka, cointreau, limoen en cranberrysap.