Het stijlvolle alternatief voor een biertje

Een goed-gemixte cocktail is niet alleen lekker, ’t is ook nog eens extreem stijlvol. De Britse superspion James Bond dronk al cocktails toen wij nog in de luiers zaten, dus ergens is het wel degelijk een mannending. Zijn beroemde shaken not stirred Wodka-Martini was echter wel een tik tegen het zere been van cocktailmakers. Deze combinatie werd officieel wel geroerd en niet geschud. Lekker tegendraads dus die James.

Hoe dan ook, een cocktail drinken is vele malen stijlvoller dan een ‘gewoon’ biertje. Uiteraard moet het wel een beetje passen bij de gelegenheid. Je zal waarschijnlijk minder snel een Hanky Panky bestellen als je met vrienden in de plaatselijke kroeg staat. Op een date met je partner of een potentiële partner is het dan wel weer heel classy. Het moet passen bij het moment, maar dat wij mannen ook een uitstapje mogen maken naar deze creatieve drankjes, dat is absoluut waar.

Martinis with olives and shaker on bar

Klassieke cocktails

Er zijn een aantal cocktails die wereldwijd een hoge bekendheid genereren en die we mogen rekenen tot de klassieke cocktails. Als het ware de grondleggers van deze categorie dranken. Het valt op dat deze cocktails niet gericht zijn op het creëren van de meest exotische merken, maar juist met redelijk basale dranken een gebalanceerde mix weten te realiseren.

Martini

Martini is misschien wel de meest bekende cocktail ter wereld. Zoals we al zeiden heeft Britse spion James Bond het drankje naar een hoger niveau weten te tillen. Alhoewel Martini op vandaag de dag vaak wordt gedronken bestaande uit twee ingrediënten, is het toch oorspronkelijk een cocktail bestaande uit drie verschillende ingrediënten.

 • 67,5 milliliter London Dry Gin
 • 22,5 milliliter Dry Vermouth
 • 2 scheutjes Orange Bitters

Combineer alle ingrediënten in een koud mix-glas. Roer het geheel voor ongeveer 30 seconden totdat alles goed op temperatuur is (afgekoeld dus). Schud het geheel om in een gekoeld cocktailglas en maak het af met een citroenschilletje erin.

Manhattan

Deze cocktail draagt met recht het predikaat ‘klassiek’. De Manhattan stamt namelijk al uit 1880 en wordt hoofdzakelijk gemaakt met twee ingrediënten. Echter, net als bij de Martini vereist ook deze cocktail – wanneer correct gemaakt – een extra toevoeging.

 • 60 milliliter Rye Whiskey
 • 30 milliliter Sweet Vermouth
 • 2 scheutjes Angostura Bitters

Net als bij de Martini vereist ook deze Manhatten dat je het geheel in een mix-glas voor 30 seconden roert. Daarna mag je het over gieten in een cocktailglas en er een – in de brandy geweekte – kers aan toevoegen.

Hanky Panky

De cocktail met een knipoog. De Hanky Panky is uitgevonden in de American Bar van  het beroemde Savoy Hotel in London. Het is een cocktail die al een ruime tijd meegaat en ook hier zijn het twee scheutjes die ‘m die extra twist geven.

 • 45 milliliter London Dry Gin
 • 45 milliliter Dry Vermouth
 • 2 scheutjes Fernet Branca

Deze cocktail ook gedurende 30 seconden roeren, overschenken en afserveren met een sinaasappelschil on the top.

Cold cocktail with lime, lemon, tonic, vodka and ice on vintage background

Moderne cocktails

Natuurlijk veranderen de opties wat betreft het mixen van dranken naarmate de tijd verstrijkt. Er ontstaan nieuwe dranksoorten, meer smaken en meer smaakversterkers. Als gevolg daarvan ontstaan er dus ook nieuwe cocktails. Deze cocktails zijn recenter bedacht dat de vorige drie, maar dat betekent niet dat ze nog geen strepen hebben verworven. Wat wel opvalt is de verandering in namen. De namen van deze cocktails zijn stukken hipper dan de klassieke varianten.

Cosmonaut

Bedacht door de oprichter van Milk & Honey – Sasha Petraske – is deze cocktail een moderne interpretatie van de Cosmopolitan. Deze cocktail kennen we allemaal wel, het lijkt dat de Cosmonaut de geperfectioneerde versie is van de bekendere voorganger.

 • 60 milliliter Gin
 • 22,5 milliliter vers citroensap
 • 5 milliliter Raspberry preserves/jam

Combineer alle ingrediënten in een cocktailshaker en schud ongeveer 15 seconden lang. Giet het vervolgens over in een cocktailglas.

Remember the Alimony

Het blijkt dat deze cocktail voor het eerst werd geserveerd in Manhattan. Een bar genaamd ‘The Beagle’ was de plek van oorsprong voor deze ongewone combinatie van Sherry, Gin en Cynar.

 • 37,5 milliliter Fino Sherry
 • 37,5 milliliter Cynar
 • 22,5 milliliter Beefeater Gin

Combineer alle ingrediënten in een ijsglas en roer het geheel voor ongeveer 30 seconden. Let op: het is belangrijk dat je het geheel over één stuk ijs heen gooit. Maak het geheel af met een sinaasappelschil.

Gold Rush

Deze – op whiskey gebaseerde – cocktail kent een verrassende twist. In plaats van het gebruik van suiker is de zoete smaak in de cocktail tot stand gekomen door het gebruik van honingsiroop.

 • 60 milliliter Bourbon
 • 22,5 milliliter vers citroensap
 • 22,5 milliliter honingsiroop (3 parten honing, 1 part water)

Combineer de ingrediënten in een cocktailshaker met ijs, schud voor ongeveer 15 seconden en giet het in een rocks glas over één groot stuk ijs heen.

Whiskey with ice

Maak jezelf onweerstaanbaar

Oké, onweerstaanbaar is misschien wat groots, maar dat het kunnen maken van cocktails in de smaak valt bij dames kunnen we niet ontkennen. De bovenstaande recepten zijn relatief eenvoudig te maken en dus zeer laagdrempelig voor de amateuristische cocktail-koning. Ga ze eens uitproberen en zie vanzelf hoe blij anderen worden van jouw zelfgemaakte cocktails.