Goede mondhygiëne is belangrijk voor de algehele gezondheid

Een goede mondhygiëne is uiteraard erg belangrijk. Niet alleen voor je gebit, maar ook voor je gezondheid in het algemeen. En daar komt zeker veel meer bij kijken dan alleen maar twee keer per dag je tanden poetsen en flossen. Zo moet je ook goed in de gaten houden wat je nou eigenlijk allemaal eet en drinkt. En het zijn zeker niet alleen maar de voor de hand liggende boosdoeners waar je op moet letten. Want zoals algemeen bekend is, is het overmatig drinken van koffie en thee natuurlijk niet goed voor je tanden, net zoals frisdrank.

Maar blijkbaar zijn er ook wat andere dranken die jouw gebit flink kunnen beschadigen. Zo heeft tandheelkundig expert dr. Khaled Kasem onlangs gewaarschuwd dat een bepaald drankje, dat erg populair is onder fitnessliefhebbers, zeer schadelijk voor je gebit kan zijn.

Een van de meest besproken gezondheidstrends van 2023 toch niet zo gezond

Het drankje waar dr. Khaled Kasem het over heeft, is namelijk citroenwater, dat niet alleen verfrissend is, maar ook zuur. Citroenwater is een drankje dat bestaat uit het sap van een citroen gemengd met water. Om het nog een beetje een extra smaak te geven voegen mensen hier vaak nog wat honing, muntblaadjes, kurkuma of cayennepeper aan toe.

Dat citroenwater goed is voor je gezondheid is al bekend. Een medisch rapport uit 2019 concludeerde dat citroenwater antiverouderingseigenschappen bevat en het daarnaast ook nog eens helpt om je darmflora te versterken. Deze zorgt onder andere voor het ondersteunen van je spijsvertering en het reguleren van de stoelgang. Dit drankje kan bij voorkeur koud, lauw of warm gedronken worden en zelfs vele beroemdheden als Jennifer Aniston en Hilary Duff promoten dit drankje en schijnen het vaak te drinken.

Citroenwater kan het glazuur van je tanden ernstig aantasten

Dr. Kasem legt het volgende over citroenwater uit: “Ondanks dat citroenwater een populaire trend blijft en veel bewezen gezondheidsvoordelen heeft, is citroenwater erg zuur en kan het het glazuur aantasten, waardoor je tanden na verloop van tijd vatbaarder worden voor tandvleesaandoeningen en bederf.” Mocht het drinken van citroenwater toch een van je dagelijkse rituelen zijn, dan raadt Dr. Kasem aan om het met een rietje te drinken ter bescherming van je tanden. Ook geeft hij aan dat je het drinken van citroenwater beter helemaal kan vermijden als je zweertjes in je mond hebt, aangezien de zuurtegraad in citroenwater veel irritaties en ontstekingen kan veroorzaken.