Hoe kwam Cees Links op het idee van WiFi?

De inmiddels 66-jarige Amsterdammer Cees Links wilde al jarenlang draadloze netwerkverbindingen voor computers maken en dat mondde met WiFi uit in een succes dat niemand had kunnen voorspellen.

Volgens Links ontstond het idee simpelweg toen hij samen met een zakenpartner een versnapering haalde bij een patatkraam. De twee sparden over en weer, en waren van mening dat het veel handiger zou zijn als computers draadloos waren. “Computers werden in die tijd al kleiner, dan moest minder – of geen – ruimte voor kabels toch ook mogelijk zijn. Bovendien, de telefoons in huis waren al draadloos”, zo vertelt Links over het prille begin.

Contact met niemand minder dan Steve Jobs

Draadloos netwerken kon dus al eind jaren 80, maar het was niet zo gewoon als dat het nu is. Vervolgens had hij samen met zijn medewerkers direct in de smiezen dat hun idee een wereldwijde standaard en frequentie moest hebben.

En met precies die gedachte in het achterhoofd stapte Links naar Apple. Het eerste contact met de techgigant vond plaats in 1991. Apple vond Links’ idee ‘leuk en aardig’, maar ze werden afgewimpeld en er werd gezegd dat Links terug moest komen als zijn idee de wereldwijde standaard was. Een stimulans, waar Links zich in eerste instantie richtte op draadloze kassa’s en mobiele uitcheckunits in de autoverhuursector.

Apple kwam terug

Die keuze bleek een goede, want enkele jaren later klopte Apple zelf aan. “Eén van de luitenants van topman Steve Jobs belde met de vraag of we onze uitvinding de daaropvolgende maandag aan Steve Jobs konden presenteren. Hij bleek geïnteresseerd te zijn.” Het idee werd gelijk geïmplementeerd in de iBook’s, die Apple in 1999 uitbracht. Jobs wilde die hedendaagse MacBooks draadloos hebben, en zo geschiedde.

Links voelt zich nog altijd vereerd dat hij zijn uitvinding overal terugvindt en ziet. De naam ‘WiFi’ werd overigens bedacht door zijn vrouw. Oorspronkelijk stond het voor wireless fidelity, oftewel draadloze trouw. Maar de naam staat nu betekenisloos op zichzelf. Evenals het gebruik.