Hoe is het gestel met de rijkdom van Nederland?

Ja, het is echt zo. Nederland valt onder de welvarendste landen van Europa. Afgelopen jaar tikte onze economie voor het eerst € 1 biljoen aan. Dat klinkt als heel veel nullen, toch? Wat betekent dat eigenlijk? Dat is de totale waarde van alles wat we hier in Nederland in één jaar produceren. Per persoon komt dat neer op bijna € 58.000. Niet slecht!

Het zegt niet alleen iets over hoeveel we verdienen, maar ook over hoe rijk we écht zijn. Want ja, we kunnen wel veel verdienen, maar als alles peperduur is, schiet je er niet zoveel mee op. En we weten wel dat Nederland soms een erg prijzige plek is om te wonen. Als je dit meetelt, staan we nog steeds op een solide derde plek. We zijn gewoon duur, maar dan krijg je er ook wel wat voor terug, toch?

Dan heb je aan de andere kant van het spectrum Bulgarije. Daar moeten ze het doen met een schamele € 15.000 per persoon. Het gaat dan nog niet eens over het prijsniveau daar. Laten we zeggen dat ze daar geen champagne aan het sippen zijn. Ook andere landen in Oost-Europa, zoals Griekenland, Roemenië en Kroatië, staan niet bepaald hoog op het lijstje van ‘welvarende landen’.

Nederland: rijk, maar ook gelukkig?

Laten we eerlijk zijn. Dat hele bruto binnenlands product (bbp) zegt niet alles over hoe goed we het hier hebben. Ja, we verdienen misschien lekker en Nederland mag dan wel onder de welvarendste landen vallen, maar wat heb je eraan als de kwaliteit van leven niet top is? Denk aan veiligheid, huisvesting, gezondheidszorg, en ga zo maar. Daarom is er iets nieuws in het leven geroepen: “brede welvaart”. Daarbij wordt er niet alleen gekeken naar hoeveel geld we binnenharken, maar ook naar dingen als huisvesting, milieu, sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling.

Er is wel een ‘maar’. Uit onderzoek van de Rabobank en de Universiteit van Utrecht blijkt dat de brede welvaart de laatste tijd niet is gestegen. Sterker nog, Nederlanders zijn minder gezond en gelukkig geworden. We hebben dan misschien wel meer zekerheid op onze baan en ontwikkelen onszelf lekker door. Maar qua huisvesting, gezondheid en geluk gaan we achteruit. Het leven is soms nogal raar, vind je niet?