Waar kom je het tegen?

De brogue is niet iets wat je maar bij één type schoen tegenkomt. Tegenwoordig is het op meerdere type schoenen verkrijgbaar. De klassiekere modellen zijn de Derby’s en de Oxfords. Echter, zie je het tegenwoordig op meer modellen zoals monks, boots en zelfs op sneakers.

Maakwijze

Brogues zijn erg populair en zijn in verschillende kleuren, modellen en prijzen te verkrijgen. Kies bij een kwaliteitsschoen voor een schoen gemaakt van volnerf leer. Dit betekent dat de volledige dikte van het leer wordt gebruikt. Hierdoor wordt de schoen erg stevig en slijt deze minder. Kijk bij de maakwijze of dit op de goodyear maakwijze is gedaan. Deze maakwijze zorgt ervoor dat de zool losgehaald kan worden en kan worden vervangen wanneer deze versleten is. Deze maakwijze is prijziger, maar zorgt er op lange termijn voor, dat je brogues langer meegaan.

Soorten

Brogues kunnen op verschillende manieren verwerkt zijn in de schoen. De bekende manieren zijn: Full brogue, Semi brogue en Quarter brogue. Tegenwoordig wordt hier regelmatig van afgeweken. Zo zijn er ook modellen die volledig geperforeerd zijn.

Full-brogue/wingtip
De full-brogue heeft een w-vormige decoratie op de neus. Van boven ziet dit eruit als de slaande vleugels van een vogel, vandaar de naam wingtip. Ook onder de stiknaden, waar de verschillende onderdelen bij elkaar komen, is het leer voorzien van perforaties.

Semi-brogue
De semi-brogue wordt ook wel half-brogue genoemd. Deze heeft, in tegenstelling tot de full-brogue, een rechte rij perforaties op de neus. Net als de full heeft de semi onder de stiknaden verschillende perforaties.

Quarter-brogue
De quarter-brogue heeft de minste perforaties. Bij deze schoen is enkel de neus, zoals dat bij de semi gedaan wordt, voorzien van het brogue detail.

Hoe te stijlen

Formeel

Voor een formele look, kies je een semi-brogue of quarter-brogue Derby of Oxford. Ga voor een schoen met iets minder brogue detail, houd het clean. Deze passen perfect onder een kostuum.

Brogues mannen man man 2

Brogues

Tommy Hilfiger €150 Shop nu
Brogues mannen man man

Adonael

Avelar by PB €190 Shop nu
Brogues mannen man man 3

Brogues

The Kooples €285 Shop nu

Casual

Bij een casual look kun je kiezen voor een full-brogue, een semi-brogue of een variant hierop. Zoals boven vermeld, zijn de brogues er allerlei varianten. Bij de casual look mag het allemaal iet wat speelser. Draag de brogues gecombineerd met een slim fit jeans of smart pantalon. Let erop dat je geen lakleren full-brogues met een jeans draagt. Rol je broek een keer of twee op en je bent klaar om de casual look te rocken!

brogues casual man man

Salvatore Oxford

Vagabond €134 Shop nu
brogues casual man man

Rupert Brogue

Paul Smith €234 Shop nu
brogues casual man man

Brogue Loafer

ASOS €54 Shop nu
brogues casual man man

Brogues

Your Turn €45 Shop nu
brogues casual man man 2

Brogues

Ben Sherman €125 Shop nu

Boots

Ook de boots met brogue details zijn erg toffe schoenen. Ga voor een boot met full-brogue detail. Combineer ze met een slim fit of skinny jeans. Je kunt er dan voor kiezen om de jeans op te rollen zodat deze op de boots valt of draag hem over de boots.

Brogues man man

Brogue Boots

ASOS €80 Shop nu
Brogues man man

Brad Brogue

Superdry €80 Shop nu
Brogues man man

Brogue Boots

ASOS €67 Shop nu