Het worden van een arts is hard werken

Je moet niet alleen een lange weg afleggen om uiteindelijk een dokter of arts te worden, het is vervolgens ook nog een keihard werken. Het zijn lange dagen met de meest bizarre uren en je bent ook nog eens verantwoordelijk voor het leven en gezondheid van andere mensen. Je moet het maar kunnen, denken veel mensen dan.

En natuurlijk zijn het ook nog eens helden: ze zijn er om je te helpen in nood en kunnen zelfs mensen met ernstige ziektes weer beter maken. Je zou dan ook denken dat al deze belangrijke aspecten zeker meewegen als het gaat om het salaris wat ze betaald krijgen. Maar dat is helaas niet altijd het geval, zoals deze Britse arts op zijn Twitter aan de onwetende volger laat zien.

De loonstrook van deze arts valt vies tegen

Souradip Mookerjee is een Britse arts, werkzaam in het prachtige Londen. Deze stad is op zichzelf al hartstikke duur: het kost je al gauw duizenden euro’s per maand om er alleen al te kunnen wonen. Toch zou je denken dat een arts die bijna tien jaar gestudeerd heeft en getraind is – en ook nog eens een PhD op zak heeft – hier een goed leven zou kunnen opbouwen. Maar niks is minder waar. Mookerjee plaatste op zijn Twitter een foto van het bedrag dat hij per maand netto overhoudt.

Van zijn oorspronkelijke salaris gaat nog zijn pensioensregeling, studieschuld en overige belastingen vanaf. Dit zijn dus alleen nog maar de vaste lasten. In totaal houdt Souradip dus maar £1671,47 per maand over. Omgerekend in euro’s is dat zo’n €1893,- per maand.

Hoe zit dat in Nederland?

Dat de gezondheidszorg niet de best betaalde sector is in Nederland is helaas geen verrassing. Toch ligt het gemiddelde maandsalaris nog wel even iets hoger dan wat de Britse arts op zijn loonstrook te zien krijgt. In Nederland is de gemiddelde brutoloon binnen de gezondheidszorg en farmacie €4.252,00. Hier zou je ongeveer €3.144,33 netto aan overhouden. Het bedrag dat de Britse arts dus op zijn loonstrook ziet is dus zowel in Britse als Nederlandse gemiddeldes erg laag. En daar heb je dan die tien jaar hard voor gestudeerd.

Lees ook: De gemiddelde nettosalarissen per opleidingsniveau op een rij.