Muziek zoals het hoort te klinken, zoals muzikanten en producers het in de studio hebben gecreëerd, is voor velen onbekend. Dat klinkt snobistisch, maar zo bedoelen we het niet: daag jezelf maar eens uit om naar een audiowinkel te gaan en daar te luisteren naar het geluid uit speakers die met zorg zijn samengesteld. Je zult oprecht onder de indruk zijn. De prachtige weergave zorgt dat je  wordt meegesleurd in de belevenis en niks anders nodig hebt dan je favoriete tracks of films en series.

Een handje vol fabrikanten besteedt gelukkig dus nog aandacht aan het creëren van speakers en ook die fabrikanten gaan met hun tijd mee. Zo heeft het gerenommeerde audiomerk Bowers & Wilkins een nieuwe collectie op de markt gebracht die het beste van twee werelden samenbrengt. Een draadloze multiroom-setup met de geluidskwaliteit van high-end speakers. Je kunt je zo voorstellen dat audiofielen geen half werk van Bowers & Wilkins verwachten, dus de fabrikant heeft alles op alles gezet om iedereen tevreden te houden op het gebied van gebruikersgemak, design en geluidskwaliteit.

De collectie is tot Formation Suite gedoopt en bestaat uit vijf onderdelen: Formation Bar, Formation Duo, Formation Wedge, Formation Bass en Formation Audio. De speakers kunnen los gebruikt worden of in een multiroom-setup die perfect past in je slimme woning, waarin ze gezamenlijk kunnen opereren. In een luxe appartement in het hoofdstedelijke mochten we een uurtje met de setup aan de slag en dat was oprecht genieten.

Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers

Bowers & Wilkins Formation: het design

Wie Bowers & Wilkins kent, weet dat het audiomerk nooit vies is geweest van opvallende designs. De Zeppelin (een draadloze speaker in de vorm van een zeppelin) is bijvoorbeeld een iconisch design in de speakerwereld. Hetzelfde geldt voor de 800-serie, het oogappeltje van de fabrikant en een van de beste speakers verkrijgbaar. De opvallende rondingen, kleurstellingen en los geplaatste tweeters sijpelen in meer of mindere maten terug in vrijwel alle designs van Bowers & Wilkins – tot aan de prachtige hoofdtelefoons en autospeakers in Maserati’s aan toe.

Het is aan de Formation serie om een nieuw hoofdstuk aan deze designs toe te voegen. De toon wordt gezet door de Wedge, de ‘nieuwe Zeppelin’. De Wedge is een losstaande stereospeaker en heeft een unieke 120-graden behuizing waardoor ‘ie makkelijk in een hoek geplaatst kan worden. De Bowers & Wilkins Formation Wedge is vervaardigd met de mooiste materialen en kent een opvallend vlakkendesign, die we ook terugzien in de 124 centimeter brede Formation Bar – de soundbar van het merk. Sluit deze aan in combinatie met de Formation Bass en je hebt de ultieme bioscoopervaring te pakken.

De Formation Duo, twee bookshelf-luidsprekers, zijn duidelijk geïnspireerd op de 800-serie. De speakers zijn strak vormgegeven en zijn voorzien van de iconische losse tweeter. De hekkensluiter van de collectie is de Formation Audio. Een stijlvol vormgegeven hub waarmee je een oudere luidsprekerset of platenspeler transformeert naar een draadloos multiroom-systeem.

Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers

Bowers & Wilkins Formation: de techniek

Multiroom-systemen bestaan al. Mooie design speakers ook, evenals luidsprekers die goede kwaliteit audio leveren. Wat geen enkele fabrikant écht lukt is deze drie elementen combineren. Formation doet dit wel. Achter de designs, schuilt een opvallende hoeveelheid techniek. Zo leveren de speakers dezelfde kwaliteit als speakers met draad, de heilige graal in de speakerwereld. De speakers zijn goed voor 24-bit audio en 96 kHz sample rate, wat een stuk hoger is dan het gros van de speakers op de markt. Sterker nog: volgens het Britse merk is de kwaliteit twee keer beter dan gemiddeld en dan hoor en voel je terug in de beleving – geloof ons.

De speakers kun je dus zowel los als in een multiroom-setup gebruiken. Bowers & Wilkins heeft een eigen netwerk ontwikkeld om dit te bewerkstelligen, het zogenoemde Mesh-netwerk. Mesh opereert los van je eigen wifi-netwerk, wat de verbinding tussen jouw telefoon of laptop en de rest van de speakers extreem stabiel maakt. Je kunt je voorstellen dat vertraging in het geluid tussen verschillende speakers erg vervelend kan zijn, maar niet te voorkomen is. De Britten is het gelukt om deze vertraging terug te brengen tot één microseconde. Verwaarloosbaar dus.

Bowers & Wilkins Formation: gebruikersgemak

Het is haast lastig voor te stellen dat we tot niet heel lang geleden nog enorme versterkers en dikke kabels nodig hadden om een kwalitatieve audio-setup aan te sluiten. Versterkers zijn passé, evenals een wirwar aan kabels. Het is fijn dat Bowers & Wilkins nu ook is meegegaan in deze nieuwe ontwikkelingen en dergelijk gemak creëert voor degenen die van hoge geluidskwaliteit willen genieten. Stream eenvoudig vanaf je mobiele apparaten, laptop of desktop via de door Bowers & Wilkins ontwikkelde app of Spotify Connect (direct streamen vanuit Spotify), gebruik Apple’s AirPlay 2 (16-bits/44,1kHz-streams) of Bluetooth (24-bits/48kHz-streams). Mocht je van zekerheid houden, dan kun je elke speaker ook nog aansluiten met een ethernet-kabel.

Ons enthousiasme spat waarschijnlijk van je scherm en is oprecht. Belazer je oren niet langer en ervaar zelf een keer wat écht goed geluid met je doet. Meer weten over Bowers & Wilkins Formation? Neem dan hier een kijkje.

Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers Bowers & Wilkins Formation draadloze speakers