Zoveel mensen, zoveel wensen, maar een borrel is een must

Het mooie is dat iedereen bij de vraag ‘wat vind je belangrijk aan een borrel en wat maakt een borrel uniek?’, duidelijk laat merken dat ze een borrel graag op hun planning zien staan. Er wordt enthousiast gereageerd bij het idee en na afloop wanneer blijkt dat een borrel geslaagd was. Toch heeft iedereen zo z’n eigen visie over hoe een borrel eraan toe hoort te gaan en waar een borrel voor staat.

Wij van MAN MAN houden natuurlijk ook van een hoop gezelligheid op z’n tijd, maar zijn tegelijkertijd erg benieuwd naar andermans visie op ‘de borrel’. Daarom gingen we op onderzoek uit en vroegen we een handjevol Amsterdammers op hun visie op de borrel en wat deze zo uniek maakt.

Thijs – Ondernemer

Alvalle borrelmomenten borrelen proosten MAN MAN

-Wanneer is het tijd om te proosten voor jou?
Als je iets bereikt hebt. Er is een verschil tussen werk-gerelateerd of privé. Op een vrijdag vind ik het heel leuk om te proosten. Je sluit de week af, maar je kijkt ook naar hoe je de nieuwe week gaat beginnen. Je neemt ideeën mee het weekend in, die laat je bezinken en op maandag ga je ermee aan de slag. Met vrienden proost ik om de vriendschap te vieren, omdat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn. Het gaat om het samenzijn. Ja, dat zijn de momenten waarop ik proost.

-Wat is voor jou het volgende moment waarvan je zegt, ‘ja nu mag ik weer proosten’?
Meestal is dat voor mezelf wanneer dingen lukken – als iets slaagt. Een project op het werk of een doelstelling die ik behaald heb. Als een klus is binnengehaald of een meeting ging goed, dat is reden op te proosten.

-Dus alle successen, klein of groot, moeten gevierd worden?
Ja absoluut, alle successen. Klein of groot. Het is niet zo dat een kleiner succes minder uitbundig gevierd hoeft te worden. Uiteindelijk leidt ook dat succes tot een stap naar iets groters. Het hoeft niet met anderen of met een specifieke hoeveel alcohol – het moet kwalitatief zijn. Of dat de soort drank is, of de mensen om je heen – zolang het maar klopt.

-Je geeft aan, het vrijdagmoment is belangrijk, wat is dat nog? Wat mag niet ontbreken op een borrel?
Lekker klein eten. Ik ben helemaal geen fan van grote maaltijden. Ik ben denk ik sowieso meer een drinker dan een eter, maar als het goed is dan ben ik tevreden. Lekkere kleine hapjes kan ik dan wel weer heel erg waarderen. Zoals ik al zei – zolang het goed is, dan hoor je mij niet klagen. Ik was bijvoorbeeld zondag op een borrel waar ze Spaanse ham en Gazpacho serveerden. Dat vind ik fantastisch – het is net iets anders dan wat je gewend bent en dat maakt een borrel toch meteen aantrekkelijk. De drempel om er te genieten én lang te blijven hangen is dan stukken lager.

Ruby & Michel – Koppel

Alvalle borrelmomenten borrelen proosten MAN MAN

-Wat is jullie favoriete borrelplek?
Dat is toch echt bij ons thuis of bij mensen thuis. We kennen een sommelier, hij reist zelf door Frankrijk en Italië om daar wijnen te proeven en proeverijen te organiseren. We nodigen hem regelmatig bij ons thuis uit en dan neemt hij wijn mee – vooraf spreken we dan af wat voor soorten wijn we willen en dan gaan we uitgebreid genieten thuis. 

We doen zelf de hapjes dan – die verzinnen we zelf. We maken op basis van die wijnen ons eigen borrelplankje. Soms gaan we iets meer voor vis, soms juist iets zwaarders, vleeshapjes. Vrienden van ons houden daar ook van, ze koken vaak zelf van alles. Dat is heel leuk, maar we gaan zelf iets vaker voor kant en klare kaasjes of dergelijken. Omdat we ook niet altijd zin hebben om urenlang te koken.

-Als je zo’n avond mag omschrijven in 3 woorden, hoe zou je dat doen?
Hmm, ja dat is toch gauw intiem en open. Niet heel zwaar, maar echt even tot elkaar komen.

-Welke dag is voor jullie echt een borreldag?
Beslist de vrijdag, de vrijdagavond. Dan kun je lekker uitrusten de rest van het weekend en heb je zondag nog een hele dag voor leuke dingen. Weet je wat het is met borrelen, je weet nooit echt hoe het loopt. Het kan heel kort zijn, maar het kan ook zomaar lang doorgaan, gezelligheid en goede muziek, dan loopt het al gauw uit.

-Wat is voor jullie écht een borrelmoment?
Er is niet echt één borrelmoment. We zijn twee weken geleden in Maastricht geweest, dat is echt een ‘borrelstad’. Daar hebben we ook een wijnproeverij gedaan met allerlei lekkere hapjes erbij. Maar ook gewoon met z’n tweeën de stad in borrelen, of met vrienden ergens borrelen. Ieder moment is wat dat betreft speciaal op z’n eigen manier. Dat is ook wel weer het mooie eraan.

Michel: over een week komt mijn oom uit spanje een weekje langs hier in Amsterdam. Dan gaan we ook weer borrelen. Hij neemt elke keer Spaanse kaas mee en andere hapjes uit de streek en dat is dan toch wel weer even extra genieten. Het is ’t proeven van andere gerechten en het gezelschap wat ’t zo speciaal maakt. Bovendien moet ik bekennen dat de Spaanse sfeer bij ons in de familie ook wel erg goed is voor een borrel. Gazpacho, ham, worst – allemaal vers en absoluut aanraders voor een borrel.

Alex & Daniel – Vrienden

Alvalle borrelmomenten borrelen proosten MAN MAN

 

-Wat is borrelen voor jullie?
Ja, dat is dan toch wel een moment met vrienden. Bij vrienden thuis, gezellig en intiem. Niet een al te groot gezelschap, maar echt een kleinere setting, waarbij je goed de tijd voor elkaar neemt en over verschillende zaken praat. 

-Wat is jullie borreldag?
Dat kan iedere dag zijn, behalve maandag. Dinsdag tot en met zondag zijn borreldagen. 

-Als je de borrel zou mogen omschrijven in een zin, wat zou dat zijn dan?
Met vrienden, het samenzijn. Dat is hoe onze borrel eruitziet. Het is echt een momentje om stil te staan bij de waardering voor elkaars vriendschap, dat is het mooie eraan. Een borrel is toch weer net iets waardevoller dan een biertje in het café of een vlugge babbel als je elkaar tegenkomt in de stad. Echt een moment voor vrienden ja.

-Wat is jullie mooiste borrelmoment?
Ja, een goeie borrel kan natuurlijk ook werk-gerelateerd zijn hè. We hebben wel eens op een zwoele zomeravond met een bootje over de grachten gevaren met collega’s en dat is dan wel echt genieten. Soms loopt het een beetje uit de hand, maar dat is ook wel het mooie aan een borrel. Een goede borrel is meestal een voorbode voor een goede avond.

-En wat mag er dan op zo’n borrelavond absoluut niet ontbreken?
Het kan heel verschillend zijn. De ene keer is de warme zomeravond zon een essentieel element, de andere keer is dat goede wijn. Het ligt een beetje aan de setting en de sfeer die er heerst. Lekkere hapjes of gewoon een ijskoud biertje. Allemaal voegen ze iets belangrijks toe aan een geslaagde borrel. Maar als we dan toch iets onmisbaars op moeten noemen, dan zijn het goede vrienden – zonder goede vrienden geen succesvolle borrel.