1. Je veroordeelt mensen snel

Of het nou gaat om wat voor kleren je collega aanheeft of met je ogen rolt als je vrienden vertellen over hun avondje uit; als jij snel iemand veroordeelt om zijn of haar keuzes (zonder het hele verhaal te kennen), zou het kunnen dat je van binnen een boos persoon bent.

2. Passief agressief

‘Boos’ hoeft niet meteen te betekenen dat je altijd schreeuwt. Vaak uit het zich subtieler, bijvoorbeeld in sarcasme en passief agressieve opmerkingen. Als dit jouw algemene manier van communicatie is, moet je misschien toch even bij jezelf nagaan of dit komt vanuit een dieper gevoel van boosheid.

3. Je laat geen dingen los

Kijk, als iemand bijna je auto bekrast omdat hij zich in de laatste parkeerplek wurmt (waar jij je auto ook al in wilde zetten), dan heb je het recht om even boos te worden. Als je daarentegen na drie dagen nog steeds over dit akkefietje zit te piekeren, gaat er iets mis. Wanneer je wrok koestert en problemen hebt met simpele dingen loslaten, kan dit een teken zijn van anger issues. 

4. Je voelt je snel aangevallen (en je ‘vecht terug’)

Als iemand het niet met je eens is, neem je het meteen persoonlijk op en schiet je in de verdediging. Er valt daarom ook geen ruzie met je te maken: steken onder water vanuit jouw kamp zijn geen uitzondering als het gaat om conflicten.

5. Je kan geen kwetsbaarheid tonen

Gevoelens als verdriet zijn moeilijk voor je, omdat je het niet gewend bent om je kwetsbaar op te stellen. Hierdoor is communiceren voor jou moeilijk, ongeacht met wie het is. Emoties zijn onbekend terrein voor je, en mensen zeggen vaak dat je een muur hebt opgebouwd.

6. Ongezonde copingmechanismes

Als je veel opgekropte woede voelt, moet die stress er op de een of andere manier uit. Vaak gaat dit op een ongezonde manier, zoals sporten totdat je erbij neervalt of bijvoorbeeld drinken of gokken. Je hebt deze uitlaatkleppen nodig, omdat je je innerlijke woede er op een gezonde manier niet uit krijgt.

7. Humor als afweermechanisme

Niet alleen de voorbeelden hierboven, maar ook humor kan gebruikt worden als een ongezond afweermechanisme. Donkere grappen die een kern van waarheid bevatten, zijn geen grappen, maar een manier om te dealen met de realiteit. Als je merkt dat je humor gebruikt om met je donkere emoties probeert te dealen, zoek dan iemand om mee te praten.

8. Je kan niet rationeel nadenken in stressvolle situaties

Wanneer mensen emotioneel worden, is het moeilijk om nog toegang te krijgen tot het rationele deel van je brein. Boze mensen hebben hier extra veel problemen mee. Wanneer er iets stressvol gebeurt, schieten ze meteen uit hun slof, waardoor rationeel nadenken geen optie meer is.

9. Kleine dingen irriteren je

Het verschil tussen gezonde en ongezonde woede is hoe gemakkelijk woede-uitbarstingen kunnen worden veroorzaakt. Een laag frustratietolerantie is een teken van interne boosheid. 

10. Kritiek leveren lukt jou in elke situatie

‘Het kan altijd beter, en dat mag ook gezegd worden,’ dat is jouw instelling. Je houdt ervan om mensen te vertellen wat ze fout doen, en focust daarom minder op het positieve in het leven. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht, die de woede vanbinnen steeds erger maakt.

Kun jij goed met je emoties omgaan? Deze 10 tekenen laten zien dat jij emotioneel volwassen bent.