Sojabonen in een doosje of in een zakje?

Het lijkt misschien een verwaarloosbaar verschil, maar het maakt dus echt uit of je de sojabonen van Albert Heijn in een doosje of in een zakje koopt. Reden: het scheelt enorm veel in je portemonnee. De sojabonen in een doosje kosten namelijk om precies te zijn 2,49 euro, terwijl de sojabonen in een zakje 2,29 euro kosten. Dat lijkt wellicht een prijsverschil van slechts 20 cent, maar er zit een addertje onder het gras.

Het doosje met sojabonen bevat namelijk 150 gram edamame-boontjes, waar de zak met sojabonen maar liefst 450 gram edamame-boontjes bevat. Een simpele rekensom leert ons dat de zak met sojabonen dus drie keer zoveel bevat dan het doosje én ook nog eens 20 cent goedkoper is. In de volksmond noemen we dit een echte win-win situatie. Maar is er dan écht geen verschil tussen de sojabonen in het doosje en de sojabonen in het zakje?

 

Wat is het verschil tussen de sojabonen?

Het antwoord is nee: het gaat om exact hetzelfde product! Het enige verschil tussen de twee producten is dat het doosje met sojabonen in de koeling staan, terwijl de zak met sojabonen in de vriezer ligt. Dat betekent dat de sojabonen die in het doosje zitten ontdooid zijn en dat je de sojabonen uit het zakje zelf zou moeten ontdooien. Onder het mom van ‘verse’ sojabonen vraagt Albert Heijn dus drie keer zoveel geld voor de ontdooide sojabonen dan voor de bevroren sojabonen.

Bovendien bevat de zak bevroren sojabonen ook nog eens drie keer zoveel Edamame-boontjes dan het doosje met sojabonen. En dat terwijl je de zak met sojabonen enkel vanuit de vriezer in de koeling hoeft te leggen voor eenzelfde resultaat. Een slimme verkooptruc van Nederlands bekendste supermarktketen dus. Lees hier vooral nog even verder over meer product-misleidingen in supermarkten!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leroy van de Ree (@voedingsweetjes)