Het salaris van de wereldkampioen

Voordat we het gaan hebben over zijn bonus, gaan we het hebben over het salaris van Max Verstappen. En geloof ons, medelijden hoeven we niet met hem te hebben. In de Formule 1 draait het om enorme bedragen. Dit betreft niet in de laatste plaats de salarissen van de F1-coureurs. De grootverdieners harken jaarlijks tientallen miljoenen binnen. Met name Lewis Hamilton en Max Verstappen strijken miljoenen per jaar aan salaris op. En dan praten we nog niet eens over de gigantische bonus die Max Verstappen krijgt voor het winnen van zijn derde wereldtitel.

Het zakenblad Forbes brengt jaarlijks een lijst uit met de meestverdienende coureurs. Regerend wereldkampioen Verstappen en rivaal Hamilton voeren de ranglijst aan. De berekening betreft het salaris wat de teams aan de coureurs overmaken; betalingen voor sponsordeals en marketing zijn hierin niet meegenomen. Kan je nagaan, die leveren nog vele miljoenen per jaar extra op.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)

Max Verstappen verdient met zijn nieuwe, in maart 2022 getekende contract, minimaal 40 miljoen dollar per jaar. Dat is meer dan 750.000 euro per week. Moet je even bedenken wat je daar allemaal wel niet van zou kunnen kopen. Mocht je nog niet bijgekomen zijn van het zojuist genoemde bedrag, dit bedrag is ‘slechts’ zijn basissalaris. Hij kan door bonussen voor overwinningen en titels nóg meer verdienen. In 2022 kreeg hij door zijn enorme successen met vijftien overwinningen en zijn tweede opeenvolgende wereldtitel nog een flink bedrag aan bonussen uitgekeerd. Volgens Forbes kwam dat neer op 20 miljoen dollar, waardoor zijn totale salaris in 2022 liefst 60 miljoen dollar telt. Dat is nog buiten allerlei persoonlijke sponsordeals gerekend.

Dikke bonus voor Max Verstappen

Ondanks dat het toch echt Max is die de titel heeft gepakt namens Red Bull, doet de F1 organisatie echter niet aan beloningen per coureur. In plaats daarvan krijgt de constructeur (het team) de beloning. De prijzenpot voor het constructeurskampioenschap staat dit jaar op 849 miljoen euro. Team Red Bull heeft (op het moment van schrijven) 657 punten en is dus officieel niet meer in te halen. Daarin heeft Max met zijn 433 punten veruit het grootste aandeel in gehad. Het Red Bull Racing Team heeft dan ook een heerlijke bonus voor Max Verstappen klaarliggen, van omgerekend 23,6 miljoen euro.