De Nederlandse Boksbond wil Badr Hari

De Nederlandse Boksbond heeft zijn zinnen gezet om de The Golden Boy, Badr Hari, naar de Olympische Spelen in Tokio te krijgen. De voormalig K-1-zwaargewichtkampioen zal zich eerst als bokser moeten kwalificeren om te mogen deelnemen. De eerste kans is in maart in Londen, waarna nog later een kwalificatietoernooi volgt in Parijs.

View this post on Instagram

The office… Soon back again.🥊

A post shared by Badr Hari (@badrhariofficial) on

Badr Hari geeft aan het aanbod van de Nederlands Boksbond serieus te nemen. Echter zal hij inkomsten moeten mislopen, want hij zou de komende maanden hard moeten trainen en wegens blessures zijn goed verdienende vechtsport tijdelijk moeten pauzeren.

Wat zijn de belemmeringen?

Momenteel staat Badr Hari nog onder contract bij Glory. Dit betekent dat er onderhandeld dient te worden over een eventuele deelname aan de Olympische Spelen. De trainer van Badr Hari, Mike Passenier, ziet de bui echter al hangen. Hij schat de kans zeer laag in dat Glory instemt.

View this post on Instagram

2020 will be like…🤫💣

A post shared by Badr Hari (@badrhariofficial) on

Er zijn nog meer vraagtekens rond een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen. Aangezien de internationale boksbond AIBA geschorst is, verschilt de wijze van kwalificatie enorm met de voorgaande edities van het grote sportevenement. De AIBA heeft een schorsing te pakken aangezien er al lange tid financiële problemen zijn en in 2019 Gafoer Rachimov als voorzitter werd benoemd.

Wat geen probleem zou kunnen zijn voor een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen, is het strafblad van Badr Hari. Volgens het NOC*NSF kunnen sporters gewoon deelnemen aan dergelijke evenementen wanneer zij in bezit zijn van een strafblad.

Hoe kunnen boksers zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2020?

Er dient dit jaar dus creatief om te worden gegaan met de kwalificatie van de boksers. Het Internationaal Olympisch Comité heeft hier een oplossing op gevonden. Zij organiseren zelf de boksevenementen op de Olympische Spelen én de kwalificatietoernooien die in dit voorjaar zullen plaatsvinden. Het is bovendien nog onduidelijk of Hari hiervoor in aanmerking kan komen.