Emoties tijdens de topsport

Tijdens een potje tennis kunnen de emoties behoorlijk hoog oplopen, zeker als het een groot toernooi of een belangrijke wedstrijd betreft. Het kan dan ook wel eens gebeuren dat  toptennissers de emoties niet onder controle houden, en het tennisracket breken. Helaas is dit niet toegestaan. De vraag is: hoe hoog is de boete wanneer je als topsporter een tennisracket breekt?

Boetes voor het breken van je racket binnen de ATP en WTA

Om te beginnen: het is afhankelijk per toernooi. Ieder toernooi heeft hier weer zijn eigen regels en hoogte van de boetes voor. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Zo zou de boete binnen het ATP-circuit voor het breken van een racket kunnen oplopen tot maar liefst 5.000 dollar (omgerekend ongeveer 4.660 euro). Voor de vrouwen binnen het WTA-circuit kunnen de boetes ook tot die 5.000 dollar oplopen.

Boetes bij de Grand Slam

Bij de Grand Slam liggen de bedragen aanzienlijk hoger. Ondanks dat 5.000 dollar voor een gebroken racket al als een behoorlijk hoog bedrag klinkt, hebben toernooien als Wimbledon, Roland Garros, US Open, en Australian Open, strengere regels. Hier kunnen de boetes voor een gebroken racket maar liefst oplopen tot 20.000 dollar per incident (omgerekend ongeveer 18.635 euro), waarbij de hoogte van de boete afhankelijk is van het incident.

Andere gevolgen

In sommige gevallen blijft het breken van je racket niet alleen bij een boete. Zo kunnen er, afhankelijk per situatie, ook andere sancties worden opgelegd, zoals puntenaftrek, verlies van prijzengeld, of zelfs in extreme gevallen diskwalificatie. De boetes kunnen over het algemeen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het incident, inclusief de eerdere overtredingen van de speler. Deze boetes worden meestal opgelegd om de sportiviteit en het respect voor de sport te handhaven.

Al met al zullen niet veel toptennissers wakker liggen van een dergelijke boete, gezien de torenhoge bedragen die zij kunnen verdienen.