Iedere auto heeft een stereotype

Het is natuurlijk van alle tijden dat bepaalde auto’s worden geassocieerd met bepaalde mensen en/of situaties. Zo is een Opel Calibra bij uitstek geschikt voor de Kappa-trainingsbroek dragende 90’s kiddo die weigert toe te geven aan smartphones en zijn VW Golfjes per definitie geschikt voor een aftermarket bonenblik als uitlaat en velgen die niet misstaan onder een tractor. Kortom, iedere auto kent wel z’n uitersten. Reden genoeg voor een Britse vergelijkingssite voor auto’s om eens een peiling te houden onder 2000 mensen.

De prangende vraag ‘wie vind je de slechtste chauffeur?’, werd op zeer gedetailleerde wijze beantwoord. Voor hen zal een all risk autoverzekering eerder een regel, dan uitzondering zijn. Zo werd soms een merk genoemd, maar werden er ook vaak specifieke modellen gekoppeld aan bepaalde chauffeurs. Een onderzoek waar we enkele vraagtekens bij kunnen plaatsen wat betreft validiteit, maar daarom niet minder vermakelijk. Althans, als je geen BMW rijdt heet dat.

Er werd namelijk bij bijna een kwart van de deelnemers aan het onderzoek geconcludeerd dat BMW-rijders toch echt de lijst aanvoeren als ’t aankomt op asociaal weggedrag. We zijn er overigens nog steeds niet over uit of richtingaanwijzers optioneel zijn bij het Beierse merk, maar het gebruik ervan is dat zeker. Bovendien zijn de BMW’s – zeker de E36-generatie – vaak uitgerust met van die prachtig luidruchtige uitlaten die doen vermoeden dat er een verschrikkelijk krachtige V12 langs scheurt.

BMW op de voet gevolgd door bestelbusjes

De tweede plek werd ingenomen door het leger aan bestelbusjes die onze wegen onveilig maken. Deze sjezen vaak van hot naar her en omdat jij al vanaf 11.00u ’s ochtends vol ongeduld op de bank wacht op je pakketje, kunnen de verkeersregels er even niet bij. Het is allemaal de schuld van de commercie zullen we maar zeggen. Wat overigens opvalt is het feit dat de volledige top-10 voor het overgrote deel gevuld wordt door Duitse merken. Ja, ook Audi, Mercedes, Porsche, Opel en Volkswagen moet eraan geloven.

We durven dan ook meteen te stellen dat Franse auto’s daadwerkelijk saai volk vervoeren en alles wat Aziatisch is zo onopvallend mogelijk door het verkeer beweegt. Kortom: een Duitse auto onder je bips staat garant voor asociaal weggedrag. Het biedt in ieder geval een leuk uitgangspunt voor een onderzoek naar het gedrag van lease-rijders – waar Duitsers eveneens de massa omvatten.

Of we het onderzoek daadwerkelijk serieus moeten nemen, dat durf ik te betwijfelen. Desondanks is het natuurlijk altijd leuk om te horen dat vooroordelen enigszins bevestigd worden. De herkenbaarheid zal bij eenieder groot zijn, of je nu BMW rijdt of niet. Dat er met de uitkomst van dit mini-onderzoek iets zal veranderen, dat valt te betwijfelen. Desalniettemin is het leuk voor bij de koffie.