Het blauwe licht van je laptop en telefoon is slecht voor de gezondheid

Dat het blauwe licht van je laptop en telefoon je slaapritme dus kan verpesten, is al best lang bekend. Nuis er nog een onderzoek gedaan naar dat blauwe licht en het blijkt dat het licht ook enorm slecht is voor je huid. Dit klinkt misschien een beetje gek omdat het blauwe licht niet op je ‘schijnt’ zoals de zon, maar toch zorgt dit blauwe licht voor huidveroudering. Wanneer je naar je huid kijkt nadat je een lange tijd op je mobiel of laptop bent bezig geweest, zie je uiteraard geen verschil. Op lange termijn kan dat echter wel degelijk invloed hebben.

 

Hoogenergetische zichtbaar licht

Dat blauwe licht wordt ook wel HEV of high energy visible light genoemd. Wanneer je huid langdurig wordt blootgesteld aan dit licht, kan je huid vrije radicalen voortbrengen. Dit zorgt op lange termijn voor rimpels en pigmentvlekken, zoals je dat krijgt van UV straling. Jetske Ultee, een onderzoekarts in de cosmetische dermatologie, vertelt dat het licht van laptops en mobiele telefoons niet zo heftig op je huid aankomt dan dat het onderzoek vermeldt. “De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.” Of dat je nu dus echt op je 50ste door te veel op mobiel te hebben gezeten vol met rimpels en pigmentvlekken komt te zitten, is dus zeer onwaarschijnlijk.

blauw licht van telefoonscherm slecht voor gezondheid

Hoe kan je voorkomen dat dat blauwe licht schade brengt?

Je hoeft dus helemaal niet bang te zijn dat je over een jaartje een huid hebt van een 70-jarige man. Maar wat minder op je telefoon zitten mag wel. Gemiddeld zitten mensen namelijk zo’n tien uur per dag achter hun laptop of mobiel. Dat is natuurlijk veel te veel. Om toch schade op je huid te voorkomen is het verstandig om je met zonnebrand in te smeren. Niet alleen voor je laptop maar ook omdat de zon (die hopelijk snel aanbreekt), voor veel meer schade zorgt dan je denkt. De UV-straling komt namelijk ook zeker door de wolken heen.

Ook is het verstandig om genoeg groente en fruit te eten. De antioxidanten die in dit groente en fruit zit, beschermen weefsel en DNA in je cellen tegen die vrije radicalen. Je hoeft geen extra vitamines of andere supplementen te halen. Zolang je de Schijf Van Vijf eet, heb je een goede basis te pakken. Onderzoek zelf wel even welk groente en fruit je gaat eten. Er zijn namelijk genoeg ongezonde fruit en groenten.