Bitcoins in een ATM

Zoals we misschien wel weten is een ATM (Automatic Teller Machine) in de volksmond niets anders dan een geldautomaat. Een apparaat dat door de jaren heen al vaak doelwit is geweest van plofkraken. Met een beetje geluk zit er wat geld in. Echter, met de komst van cryptovaluta verandert de de functionaliteit van een dergelijke automaat een beetje. Zeker in het geval van een automaat die enkel erop gericht is om Bitcoins in te wisselen.

In Brabant is een stel vakgiganten alias beroepsdieven aan de slag gegaan om in het plaatsje Oudenbosch om bij de plaatselijke brasserie Tivoli een Bitcoin-automaat te onteigenen. Het genootschap vergat alleen even dat er dus weinig tot geen fysiek geld aanwezig is in de automaat. Iets waar ze zeer waarschijnlijk niet helemaal over na gedacht hebben. Het lijkt erop dat de natuur weer z’n werk doet en de iets minder briljante mensen in onze maatschappij op de voor hun aangewezen plek terecht komen. Er zat overigens wel wat briefgeld in de automaat, maar dat is niet waar ze hun pijlen op hadden gericht.

bitcoin automaat gestolen in oudenbosch bij brasserie tivoli MAN-MAN

Een leuk detail aan het hele verhaal is het feit dat de automaat niets waard is wanneer deze wordt aangesloten op het internet. Het unieke nummer van de automaat en de daarbij horende data wordt direct herkent en maakt iedere transactie of andere handeling onmogelijk. Een nóg leuker detail is het feit dat de dieven waarschijnlijk een acute hernia eraan over hebben gehouden. De automaat stond namelijk op de voet van een oude sterrenkijker, wat het respectievelijke gewicht van een kleine 120 kilo met zich mee bracht.

Het lijkt het scenario uit een comedy te zijn, maar niets is minder waar. De allereerste bitcoin-automaat van Nederland staat niet langer op z’n rechtmatige plek. De mensen die daar voor hebben gezorgd zullen waarschijnlijk een beetje rugpijn hebben. Met Bitcoin kun je wel degelijk rijk worden, maar beslist niet op deze manier. We hopen dat ieder ander individu uit hetzelfde werkveld dus wel even nadenkt alvorens nog een poging te doen.