Bitcoin noteert dramatische cijfers

Oké, eerlijk is eerlijk, we zijn vooralsnog niet door de ondergrens van $6000 gezakt, maar volgens sommige experts staat dit wel te gebeuren. Er is namelijk al lange tijd weinig goed nieuws te bespeuren en de ene na de andere regulering wordt van kracht. Een ontwikkeling die logischerwijs een redelijke paniek weet te veroorzaken. Mede door de stevige daling van afgelopen weekend werd her en der het een en ander geuit. Men opperde een hele hoop verschillende dingen, waardoor we door de bomen het bos niet meer zien.

Aangezien we nog steeds geloven in deze markt en de bijbehorende techniek, hebben we besloten het een en ander even wat te verduidelijken voor jullie – zover we dat kunnen. Laten we beginnen met relativeren door aan te geven dat de grootste paniek ontstond bij de daling vrijdagnacht rond 00.30u. Toen besloot Bitcoin van $8500 een weg naar beneden toe in te zetten. De prijs stopte ergens om en nabij $7300, omstreeks 17.30u zondagavond. Paniek alom dames en heren.

Is de kritiek gegrond?

Reden genoeg voor de vele criticasters om hun gebruikelijke conclaaf weer de kop op te laten steken. Technische analytici riepen harder dan ooit tevoren dat de Bitcoin het zogenaamde ‘Death Cross’ nadert. Een ontwikkeling waarbij twee voortschrijdende gemiddelden elkaars pad kruisen, wat zou zorgen voor een algemene daling van beiden. In het geval van Bitcoin wordt gebruik gemaakt van een voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen en eentje over 50 dagen.

In de onderstaande grafiek wordt duidelijk weergegeven hoe de situatie ervoor staat. De roze lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen weer. De gele lijn doet hetzelfde, maar dan over 200 dagen. Waar het cirkeltje is geplaatst, daar zie je een potentieel punt van botsen. Als dit moment bereikt is, dan zal er eveneens een ommekeer te zien zijn in het lange termijngemiddelde. Met andere woorden: de parabool heeft z’n piek bereikt en neigt aan een daling te beginnen. Slecht nieuws voor eenieder die in Bitcoin gelooft zou je zeggen.

bitcoin cryptocurrency coins valuta speculaties MAN MAN

Vrij snel werd het verlies weer ‘goedgemaakt’

Toch werd de paniek al snel weer getemperd. De koers van Bitcoin steeg namelijk al vrij snel – lees: binnen 3 uur – weer met $700 tot boven de $8000. Voor velen onder ons een soort ‘pfoeh’-momentje. Even het koude zweet van je voorhoofd vegen en door zullen we maar zeggen. Zo leek het dus allemaal enigszins mee te vallen, maar toch kunnen we ’t daar niet helemaal mee eens zijn.

Om dat uit te leggen kijken we eerst naar de reden voor de daling van het afgelopen weekend. Het gaat erom dat er een aantal regulaties geuit werden, waaruit bleek dat de twee grootste advertentieplatformen van ’t internet advertenties met Crypto-gerelateerde boodschappen weert vanaf heden. We hebben ’t dan over Google en Facebook. Beiden gaven aan in officiële berichten dat ze niet langer zulke advertenties zullen delen, om de frauduleuze lading van zulke zaken tegen te gaan. Twitter heeft eveneens aangegeven deze aanpak te zullen gaan hanteren – dit zou binnen een week of twee moeten gebeuren.

Alles in het belang van vertrouwen

Een nieuwsbericht dat niet echt positief is te noemen, maar zoals eerder al gezegd hoort dit allemaal bij het volwassen worden van de markt. Het is tenslotte belangrijk dat er vertrouwen gecreëerd wordt en dat is niet mogelijk met die negatieve verhalen die nog regelmatig de kop opsteken. Een vervelende zet voor de Dagobert Ducks onder ons, maar een goede stap voor de mensen die deze markt een warm hart toedragen. Op de weg naar volwassenheid zullen vele obstakels moeten worden overwonnen.

Daarnaast moet niet vergeten worden dat het weekend over ’t algemeen een daling met zich meebrengt, wat – bij het uitblijven van extreem goed nieuws – vrijwel in iedere markt terug te zien is. De actieve handel loopt wat terug en officiële statements, partnerships of ontwikkelingen worden niet publiekelijk gemaakt. Met andere woorden, het soepje staat even op een lager vuurtje.

bitcoin cryptocurrency coins valuta speculaties MAN MAN
De Bitcoin-koers van de afgelopen 7 dagen. Coinmarketcap.

Het minen van Bitcoin is niet langer rendabel

Een speculatie die eigenlijk niet als zodanig gezien mag worden. Het is namelijk een feit dat Bitcoins minen steeds moeilijker wordt. De kosten wegen vrijwel niet meer op tegen de baten. Het minen van één Bitcoin kost op dit moment ongeveer $8000. Aangezien dat ook de huidige koers van de Bitcoin is, kun je stellen dat je dus eigenlijk werkt en investeert voor niets.

Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen te vinden links en rechts, maar we nemen nu de meest voorkomende situatie. Mensen die minen met een extreem goedkope energie voorziening, of zelfs helemaal niet betalen voor het noodzakelijke stroomnet, behoren in dit geval tot de zeer zeldzame uitzondering. We zien dus een afnemende activiteit in het minen van Bitcoins – wat logischerwijs weer gevolgen heeft voor de koers.

De keerzijde van deze ontwikkeling is het feit dat andere coins nu meer gemined gaan worden. Als vanzelfsprekend gaan actieve miners zoeken naar alternatieven die wel nog winstgevend zijn. Het gevolg is dus dat andere veelbelovende coins zoals VeChain, NEO en IOTA meer miners zullen krijgen.

De G20 bijeenkomst kan een nieuw licht schijnen op Cryptocurrency

Vanaf vandaag komt de G20 bij elkaar in Buenos Aires. Een belangrijk onderwerp van gesprek zal zijn ‘vrije wereldhandel’. Een onderwerp dat op ’t moment veel aandacht krijgt – mede door de staalregulaties waar Donald Trump mee dreigt. Het is niet ondenkbaar dat, met aanwezigheid van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, onderwerpen als Cryptocurrency ook op de agenda staan.

Volgens nieuws-outlets zou de G20 morgen een mogelijk persmoment inlassen, waarin antwoord wordt gegeven op een aantal vragen. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van de voortgang van diverse gesprekken en onderhandelingen. We verwachten dat er enig statement naar buiten zal komen omtrent Cryptocurrency, maar dat is vooralsnog slechts een gok. Het is afwachten om te zien of er werkelijk spijkers met koppen worden geslagen.

bitcoin cryptocurrency coins valuta speculaties MAN MAN

Bitcoin moet z’n positie als ‘benchmark’-coin afstaan

Het lijkt erop dat het tijdperk van Bitcoin aan het wankelen is. De coin kan z’n stabiliteit steeds minder makkelijk waarmaken en zal moeten vechten om de evolutie van de markt te overleven. Het is essentieel dat – alvorens de Bitcoin in elkaar zakt – een andere coin het stokje overneemt. Er moet namelijk een maatstaf aanwezig zijn om een duidelijke marktkoers te kunnen hanteren.

Wat ons betreft zijn de ontwikkelingen die bij Binance gaande zijn iets om nauwlettend in de gaten te houden. Het platform is druk in de weer met het ontwikkelen van een eigen blockchain en dat zou wel eens een stevig nieuw fundament kunnen betekenen. Wij zijn zeer te spreken over de ontwikkelingen die onder de vlag van Binance plaatsvinden en zijn dan ook zeer benieuwd naar het eventuele effect van een eigen Blockchain op de Binance-coin als op de gehele markt.

We mogen verwachten dat deze ontwikkeling een bundeling is van alle successen die de laatste maanden behaald zijn door andere projecten. Indien dit het geval is en er een solide manier van implementeren ontwikkeld wordt, dan zou dit best eens de basis kunnen worden voor diverse nieuwe ontwikkeling en daarmee een nieuwe benchmark binnen de huidige markt.

Hoe nu verder?

Een conclusie vasthangen aan de bovenstaande zaken is vrijwel onmogelijk, maar toch kunnen we er een duidelijk statement uit halen. Wat ons betreft is het essentieel dat een project de positie van Bitcoin overneemt, op dynamische wijze en met een gegrond concept. Op die manier kan de afhankelijkheid van Bitcoin teruggeschroefd worden en is de markt minder vatbaar voor intense schommelingen in de Bitcoin-koers. Zodra dit gebeurd, kan er een nieuwe fase in worden gegaan en hebben we de volgende stap in de levensfase van de markt bereikt. Tot die tijd zullen we af moeten wachten en kunnen we je enkel adviseren: investeer in datgene waar je in gelooft, ongeacht de prijs.