Deze 10 bijwerkingen heb je tijdens het afvallen

Natuurlijk zijn er ongelofelijk veel redenen waarom je zou willen afvallen. Misschien omdat je jezelf te dik vindt, je wil voldoen aan een schoonheidsideaal of omdat je gewoon lekker fit wil worden.Over het algemeen is afvallen een goed idee en maakt het je gezonder, vooral als je overgewicht hebt.

Maar voordat je aan afvallen begint, is het handig om te weten dat er ook een aantal bijwerkingen zijn waar je misschien minder blij van wordt. Letterlijk én figuurlijk. We hebben de 10 meest opvallende bijwerkingen van afvallen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je aan begint en wat je kan verwachten. Ben voorbereid op wat je te wachten staat. Want sommige bijwerkingen zie je van te voren absoluut niet aankomen.

1. Je voelt je gedeprimeerd

Het kan best zijn dat je lekker bezig bent in het begin en al veel kilo’s verder bent. Dan kan er een moment komen dat je heel erg je best doet, maar je echt helemaal niets meer afvalt of zelf weer wat bijkomt. De kans dat je je dan wat depressief voelt, is aanwezig. De oplossing op deze bijwerking is genoeg slapen en gezond eten wanneer je honger hebt. Zo voorkom je dat je óók nog in een hongerdip terecht komt.

2. Je hebt last van overtollige huid

Wanneer je écht veel afvalt, zal je merken dat je huid wat gaat hangen. Dat is best normaal, want vet is sneller weg dan dat je vel zich weer kan aanpassen aan je nieuwe postuur. Ben niet bang dat dat niet meer goedkomt, want meestal trekt het vanzelf weer bij. Maar ben je écht heel veel kilo’s kwijt, dan is er een kans dat het blijft.

bijwerkingen afvallen

3. Je bent minder verliefd

Afvallen is een dagtaak bij alle klussen die je al hebt. Het kan een enorme ingreep hebben op je dagelijkse leven, ook omdat je door het afvallen afgeleid kan zijn. Dit kan ook invloed hebben op je relatie. Je hebt misschien wat minder gevoelens voor je partner of je bent wat meer geprikkeld. Hou daar rekening mee, want in de periode van afvallen kan je dus best lastig worden voor je partner.

4. Je krijgt buikpijn

Galstenen kunnen bij sommige mensen snel ontwikkelen wanneer ze afvallen. Dan bestaat er dus een kans dat je last krijgt van je blaas en daardoor enorme buikpijn krijgt. De oplossing voor dit kunnen cranberryproducten zijn. Hiermee kunnen de galstenen sneller verdwijnen.

5. Je hebt last van cravings

Doordat je wat minder eet, kan het best zo zijn dat je constant zin hebt om te eten. De vreetkicks vermijden is best lastig, omdat je écht de behoefte hebt om flink te gaan snoepen. Ons advies: doe het niet, maar kies één dag uit waarbij je mag cheaten. Hierdoor bevorder je niet alleen het voldane gevoel, ook helpt het bij afvallen.

6. Je verliest spiermassa

Als je afvalt door de manier waarop je eet, kan het zomaar zijn dat je spieren ook verdwijnen. Meestal komt dat doordat je geen vet meer aanmaakt en dat dus ook niet meer kan worden omgezet in spieren. Een oplossing daarvoor is dat je ervoor zorgt dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt en af en toe wat krachttraining probeert te doen. Het stimuleert niet alleen de spiergroei maar geeft je ook weer wat extra energie om de week door te komen.

afvallen

7. Constant honger

Het is niet gek dat je honger hebt wanneer je een dieet volgt. Integendeel: je lichaam verwacht een bepaalde hoeveelheid eten op een dag, omdat het gewend is om wat meer te eten door je vorige levensstijl. De behoefte aan eten neemt af naarmate je langer aan het afvallen bent. Je lichaam went aan de hoeveelheid kcal en past de honger daarop aan.

8. Je staat stil

Het kan zijn dat je stilstaat in het traject om af te vallen. Misschien zijn de eerste 10 kilo’s er makkelijk af getraind, maar blijf je daarna écht even hangen. Geen zorgen. Als je daar doorheen bent, val je weer flink af. Even geen progressie is helemaal niet erg, dus ga je er niet slecht door voelen, maar zie het als iets tijdelijks.

9. Je bent humeurig

Doordat je minder koolhydraten binnen krijgt, is de kans groot dat je een beetje chagrijnig wordt. Dat is ook helemaal niet onlogisch, want je lichaam ging er vanuit dat het nog extra voeding kreeg, maar dat was niet het geval. Door te wennen aan de hoeveelheid koolhydraten, zal je merken dat het humeur ook over gaat.

10. Je wil geen shirt meer dragen

Het kan zomaar zijn dat je geen behoefte meer hebt om een shirt aan te trekken. Dit is niet gek, want je bent immers trots op je nieuwe lichaam. Maar overdrijf niet. Het is niet nodig om de hele tijd met open hemd of in je blote bast rond te gaan lopen. Het kan best vervelend zijn voor je omgeving. Trek in ieder geval in belangrijke situaties gewoon een t-shirt aan.