Je ‘down’ voelen

Je zal niet de eerste zijn die zich niet echt top voelt tijdens het afvallen. De strijd tegen de kilo’s heeft nogal wat bijwerkingen voor je lichaam omdat het gedwongen wordt op een andere manier te reageren. Je lichaam zal dus gaan protesteren, gewoon omdat het de ongezonde dingen mist. De oplossing: een goede nachtrust en voldoende gezond voedsel. Ben je goed uitgerust, dan is het makkelijker om de meeste verleidingen te weerstaan.

Los zittende huid

Knap als je twintig kilo bent kwijt geraakt. Je buik is aanzienlijk minder, maar het volgende probleem dient zich alweer aan: een overschot aan huid. Letterlijk. Het onderhuidse vet mag dan wel verdwijnen, dat wil niet zeggen dat de extra huid die je in de loop der jaren hebt ‘gekweekt’ ook verdwijnt. Voor vrouwen die meerdere zwangerschappen achter de rug hebben kunnen hier veel hinder van ondervinden.

Relatieproblemen en afvallen?

Hoe raar het ook klinkt: ben je succesvol afgevallen, dan kan dat impact hebben op je relatie. Een gezonder eetpatroon kan bij de ander leiden tot irritaties. Ben je echt fanatiek aan het lijnen, dan kan je partner zelfs gaan klagen over een gebrek aan aandacht. Probeer dit dus te voorkomen als je vreest dat het een mogelijkheid is.

afvallen

Buikpijn

Sommige mensen die snel afvallen kunnen galstenen ontwikkelen. Dit komt doordat je minder vet binnenkrijgt en je galblaas minder vaak samentrekt. Het gevolg is dat het gal zich ophoopt in de galblaas en daar blijft ‘hangen’. Dit proces kan (ernstige) maag- en pijnklachten veroorzaken. Wordt de pijn echt hinderlijk, vraag dan advies aan je huisarts.

Lekkere trek

Het is het meest bekende verschijnsel, de lekkere trek of fantoom trek. In veel gevallen krijg je een onweerstaanbaar verlangen naar iets lekkers en waarschijnlijk is dat geen boerenkool of spinazie. Op zich is het geen probleem om aan dit verlangen incidenteel toe te geven. Zelfs diëtisten geven aan dat het niet verkeerd is en juist een goede motivatie kan zijn om een dieet vol te houden.

Verlies van spieren

Niet schrikken, je gaat geen complete spierbundels verliezen door het afvallen, maar de hoeveelheid spiermassa neemt wel af. Ga je echt serieus aan de slag met je gewicht, dan zul je ook minder eiwit binnen krijgen. Het resultaat is dat je spiermassa afneemt omdat er onvoldoende bouwstoffen aanwezig zijn. Dat kun je opvangen door veel te trainen, maar daarmee loop je het risico dat het gewichtsverlies niet optimaal is.

Enorme honger

Van afvallen word je hongerig. Logisch. Je eet minder dus schreeuwt je lichaam om voedsel. Klopt, maar zo simpel is het dus niet. Je dwingt je lichaam om veranderingen te accepteren, alleen is er een probleem. Voor jezelf is het eenvoudig te accepteren, je lichaam ziet dat toch echt anders. Je metabolisme past zich namelijk niet zo snel aan. Daar komt bij dat het aantal calorieën afneemt als gevolg van je dieet, ook daar zal je lichaam aan moeten wennen. De gouden tip: volhouden, je lichaam accepteert het uiteindelijk wel.