Drink met mate(n)

Hoe zit het dan precies? Uit een recent onderzoek van Emory University onder 2.200 ouderen blijkt dat zij die 1,5 glazen alcohol drinken 50% minder kans hebben op hartfalen. Andere onderzoeken die zijn gedaan in Italië, Frankrijk en Groot Britannië ondersteunen dit verhaal. Zij hebben het breder getrokken en praten over het gematigd drinken van bier of wijn.

Een andere wetenschapper heeft met behulp van MRI onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. Het onderzoek toont aan dat mensen die weinig (1-6x per week) tot gematigd (7-14x per week) drinken minder beroertes krijgen dan diegenen die niet drinken. Dit komt waarschijnlijk doordat alcohol het bloed verdunt waardoor de kans op bloedproppen lager is. Daarnaast kan alcohol voor een lager stress- en angstniveau zorgen. Ook kan het je humeur verbeteren doordat er voedingstoffen in zitten zoals proteïne B, magnesium en ijzer.

Giphy bier

Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het misschien ook wel. De onderzoekers geven duidelijk aan dat het gaat om weinig tot gematigd drinken. Veel drinken doet je goede voornemens gelijk te niet. Ook spreken bepaalde onderzoeken elkaar tegen waardoor onafhankelijke onderzoekers twijfelen aan de correctheid van de resultaten.

Als onderzoek niet met harde cijfers komt dan moet je zelf de proef op de som nemen. Ga met je maten de stad in en drink een biertje en misschien voel je je daarna gelijk fitter. Werkt het niet? Dan kan je altijd nog de calorieën eraf sporten.