Contactloos betalen is de populairste manier van afrekenen

Betalen met de telefoon wordt steeds vaker gedaan en dat is te zien in de cijfers. In januari 2023 werd al 23% van alle kassabetalingen met een telefoon of smartwatch afgerekend, maar tegen het einde van het jaar was dit gestegen tot 33%. Als deze manier van betalen blijft aanhouden, zal contactloos betalen met de telefoon gedurende het jaar de populairste manier van afrekenen zijn bij de kassa, voorspellen experts. De pinpas laten de meeste mensen lekker thuis.

De contactloze betalingen met de telefoon was in het jaar 2023 gestegen met maar liefst acht procent ten opzichte met het jaar daarvoor. De pinpas werd daarentegen steeds minder vaak uit de portemonnee getrokken. Het gebruik van het welbekende pasje daalde datzelfde jaar met twee procent. In totaal was meer dan 70% van alle kassabetalingen in 2023 contactloos, oftewel met een mobiel apparaat of een pinpas.

Het gebruik van de pinpas blijkt vooral afhankelijk te zijn van het bedrag van de aankoop. Bij aankopen onder de 5 euro werd de pinpas slechts in 4% van de gevallen gebruikt, terwijl deze vier keer zo vaak getrokken werd bij betalingen boven de 50 euro.

Contant geld wordt nog steeds voornamelijk gebruikt voor kleine bedragen. Ongeveer een kwart van alle aankopen onder de 5 euro werd contant betaald, terwijl dit bij aankopen boven de 100 euro in 16% van de gevallen gebeurde. Betalen met contant geld blijft al drie jaar constant. Dit is de betaalmethode van ongeveer twee op de tien aankopen.