De beste zitplaats hangt af van jouw behoefte

Bij het kiezen van je vliegtuigstoel is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Of je nu geniet van het uitzicht, de bewegingsvrijheid waardeert of gewoon snel wilt instappen, de juiste stoel kan je vliegervaring aanzienlijk verbeteren. Denk dus goed na over je eigen behoeften als je een stoel wilt reserveren.

 

Een zitplek achter de vleugel is het veiligst

De juiste zitplaats kiezen speelt een essentiële rol in het beheersen van bijvoorbeeld vliegangst. Het is daarom belangrijk dat je een zitplaats kiest afhankelijk van jouw behoefte. Als je wilt gaan voor het aspect veiligheid, is het aan te raden om een stoel vlak achter de vleugel te boeken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat passagiers die achter de vleugel zitten, de hoogste kans op overleving hebben bij een vliegtuigcrash. Ook bij evacuatie hebben passagiers op deze stoelen de grootste kans om het snelst uit het vliegtuig te raken. Dit zijn ook de stoelen die het best weren tegen turbulentie.

Beste plaatsen vliegtuig

Een zitplek naast de vleugels zorgt voor de minste geluidsoverlast

Voor een zo effen mogelijke vlucht: kies voor stoelen naast de vleugels. Dat geldt ook als je het geluid in het vliegtuig zoveel mogelijk wil vermijden. Kies in dat geval voor stoelen naast, of voor de vleugel. Omdat het geluid vanuit de motor naar achter wordt geblazen, heb je daar op deze plekken minder last van. Dat kan dan weer de rust bevorderen, zeker handig op lange vluchten. Mocht je geluidsoverlast tegen willen gaan en tegelijkertijd ook een redelijk comfortabele plek willen hebben om te slapen, selecteer dan een stoel voorin. Als je dan ook nog aan het raam zit kun je tegen de zijwand leunen om wat extra hoofdruimte te creëren, wat vooral handig is tijdens lange vluchten.

Je hebt meer beenruimte bij zitplaatsen achter de in- en uitgang

Tot slot hebben we nog het aspect beenruimte of beter gezegd, het ontbreken daarvan. Het is een veelvoorkomende klacht tijdens vliegreizen. Maar zonder dat je een vermogen extra wil betalen voor de business class, is het voor extra beenruimte aan te raden om stoelen vlak achter de in- en uitgang te boeken. Je hebt dan geen rijen met stoelen voor je en bovendien kun je dan gemakkelijk even de beentjes strekken. Met inachtneming van deze tips rondom het kiezen van de beste zitplaatsen in het vliegtuig weten we zeker dat jouw eerstvolgende vliegreis een stuk aangenamer wordt.