De beste zitplaatsen in de bioscoop zitten in het midden van de zaal

Volgens de audiotechnici die de geluidssystemen in theaters kalibreren, kun je het beste in het midden van de zaal zitten, op ongeveer twee derde afstand tot het scherm. De reden dat die specifieke plek werkt, is volgens Steve Martz, directeur global technology bij THX, omdat daar de primaire microfoon wordt geplaatst wanneer de audio in een theater wordt gekalibreerd. Natuurlijk worden microfoonmetingen op meerdere locaties in een theater gedaan. Het gemiddelde over het audiospectrum wordt genomen, om zo elke stoel de best mogelijke ervaring te geven. Maar de primaire microfoon zit op die plek. Dat wil zeggen dat het systeem heel goed is gekalibreerd voor die specifieke zitplekken in de bioscoop.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FACTS (@facts)

Als je die perfecte plek niet meer beschikbaar is, wordt er aangeraden een stoel in het midden te nemen en dan naar voren te gaan richting het scherm, in plaats van terug naar de projector. Hierdoor vult het scherm het zichtveld beter door de horizontale kijkhoek te vergroten.

Natuurlijk is dit wel want minder belangrijk dan vroeger. THX ontwerpt hun luidsprekers en hun lay-outontwerp om een gelijkmatige geluidsdekking op elke stoel te geven en deze systemen worden regelmatig afgestemd om ze in goede staat te houden. Maar mocht je in wat ouder dorp wonen, waar de bioscoop nog wel een opknapbeurt kan gebruiken, dan zal dit kleine trucje je wat meer helpen.

Hebben we thuis niet ook al geweldig geluid voor films?

Hoewel surroundsound iets is waar thuissystemen al jaren toe in staat zijn, zien we het zeker niet terug in ieder huishouden. Tegenwoordig worden er veel soundbars verkocht, waarvan de overgrote meerderheid alleen stereogeluid levert. En dat is maar iets beter dan het vreselijke geluid dat komt uit de luidsprekers van de TV zelf.

Nieuwe audiotechnologie in de bioscoop zijn onder meer systemen als Dolby Atmos. Die systemen kunnen een geluid daadwerkelijk driedimensionaal lokaliseren. Dit door niet alleen luidsprekers in de muren, maar ook in het plafond te gebruiken. Hierdoor kan het systeem niet alleen geluid boven je plaatsen, maar ook links of rechts van je. Dit maakt kwaliteitsaudio tot een van de belangrijkste factoren die de bioscoopervaring onderscheidt van wat je bijvoorbeeld thuis kunt reproduceren.