Wat zijn de beste whisky distilleerderijen van Schotland?

Een vakantie met vrienden of misschien een vrijgezellenfeest: Schotland is een prachtige bestemming, zeker voor de liefhebber van een goede whisky. Er zijn meer dan 100 distilleerderijen in Schotland, waardoor je misschien wel een beetje last van keuzestress kunt krijgen. Maar don’t worry, Holidu has got your back. Het is dé zoekmachine voor vakantiehuizen. Zij hebben aan de hand van Google-reviews een lijst samengesteld met de beste whiskydistilleerderijen.

 

Bij deze tien distilleerderijen weet je zeker dat je een geslaagde trip hebt met proeverijen en rondleidingen over het maakproces van whisky.

1. Glenkinchie Distilleerderij – Tranent

Op nummer 1 van deze lijst met de beste whisky distilleerderijen staat de Glenkinchie Distillery. Deze ligt in kleine plaatsje Tranent in het zuidoosten van Schotland. Het heeft een bijna perfecte score met maar liefst een 4,9/5 uit 336 reviews. Zeker een bezoekje waard, dus. De distilleerderij werd in 1837 opgericht. Glenkinchie, ook wel de Edinburgh Malt genoemd, is een van de laatste echte ‘Lowland single malts’ in Schotland. Accommodatie: Vakantiehuizen in Edinburgh

whisky distilleerderijen schotland mooiste beste

2. Glengoyne Distilleerderij – Dumgoyne

Ook Glengoyne Distillery produceert single malts. Je vindt Glengoyne in Dumgoyne, net boven de stad Glasgow. De distilleerderij bestaat al sinds 1833 en verkoopt momenteel whisky’s die maar liefst 50 jaar oud zijn. Naast het proeven van de whisky’s kun je ook je ogen uitkijken. Glengoyne wordt nog wel eens ‘de mooiste distilleerderij van Schotland genoemd’ en beschrijft zichzelf als ‘een plaatje van een ansichtkaart’.

3. Oban Distilleerderij – Oban

Oban Distillery – vernoemd naar de stad waar het gevestigd is – vind je aan de westkust. Het is een van de oudste en kleinste distilleerderijen van Schotland, ondertussen maar liefst 227 jaar oud. Er is dus ook een hele hoop geschiedenis om te vertellen en dat verhaal kun je horen als je een rondleiding volgt bij de distilleerderij.

 4. Lochranza distilleerderij – Arran

Je bezoek aan een distilleerderij combineren met een boottochtje? Dat kan, want de distilleerderij van het dorpje Lochranza ligt op het Schotse eiland Arran. Arran heeft een rijke geschiedenis als het om whisky gaat en deze distilleerderij is de enige op het eiland die over is van meer dan vijftig andere. Sinds 1955 maken ze whisky met het water uit het nabijgelegen meertje Loch Na Davie. Lochranza ligt helemaal in het noorden van het eiland, met uitzicht op de zee.

whisky distilleerderij in schotland mooie

5. Dalwhinnie Distilleerderij – Dalwhinnie

Dalwhinnie Distillery produceert een Highland single malt whisky. De distilleerderij ligt in het gelijknamige dorpje in de schotse bergen. Naast de gewone whisky en oudere whisky’s heeft Dalwhinnie ook nog een specialiteit. Ze produceren namelijk ook de Winter’s Gold whisky, die alleen gedistilleerd wordt tijdens strenge Hoogland winters.

6. Blair Athol Distilleerderij – Pitlochry

Volgende op de lijst is de Blair Athol Distillery in het idyllische dorpje Pitlochry. De distilleerderij gaat helemaal op het het Schotse landschap dankzij het unieke uiterlijk. Het is namelijk helemaal overgroeid met klimop. Er wordt hier al whisky gemaakt sinds 1798, hoewel de distilleerderij twee keer gesloten en heropend werd. Liever samen iets eten onder het genot van een glas whisky in plaats van een rondleiding? De distilleerderij van Blair Athol organiseert ook onder andere gehoste lunches.

 7. Holyrood Distilleerderij – Edinburgh

Willen jij en je vrienden toch liever in de grote stad blijven? Holyrood Distillery ligt in het centrum van Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. Ondanks dat Edinburgh best een grote stad is, is Holyrood de enige single malt distilleerderij. Zijn jij en je vrienden ook liefhebbers van gin? Ook dat wordt in deze distilleerderij gemaakt. Holyrood is modern en een stuk jonger vergeleken met andere distilleerderijen op deze lijst. Ze bestaan past sinds 2019. Accommodatie: Vakantiehuizen in Edinburgh

distilleerderij whisky

8. Laphroaig Distileerderij – Islay

Voor deze distilleerderij ga je naar de zuidelijke kust van het Schotse eiland Islay. Laphroaig Distillery werd in 1815 opgericht en bleef daarna nog tot 1954 in de handen van de familie Johnston. Ook hier wordt de typische Schotse single malt whisky gemaakt. Laphroaig heeft verschillende opties voor whisky proeverijen en rondleidingen. Je kunt zelfs een rondleiding krijgen inclusief een wandeling door het landschap en een

  9. Glenturret Distilleerderij – Crieff

De Glenturret Distillery is te vinden in Crieff, een plaatsje net op het randje van de Schotse Hooglanden en ligt aan de rivier Turret. Voor zover bekend is de distileerderij de oudste werkende van Schotland, al heette het eerst Thurot Distillery. Glenturret werd door Icons of Whisky uitgeroepen tot Distiller of the Year van 2022. Zeker weten een van de beste whisky distilleerderijen van Schotland, dus.

 10. Lagavulin Distilleerderij – Islay

Lagavulin Distillery mag dan wel de laatste op de lijst zijn, maar met een score van 4,7/5 is het zeker geen slechte keuze om een bezoekje aan te brengen. Net als de Laphroaig distilleerderij is deze te vinden op het eiland Islay. Het ligt aan de baai van Laguvulin en heeft verschillende rondleidingen, waaronder een tour voor de echte whisky kenners.