1. VS: Navy SEALs

Dit is voor niemand een verrassing, als je kijkt naar de reputatie van deze eenheid en hoeveel geld de Verenigde Staten per jaar uitgeeft aan defensie. De Navy SEALs opereren ter land, ter zee en in de lucht – daar staat de afkorting dan ook voor: SEa, Air, Land. Het is opgericht in 1962 en staat bekend om hun loodzware opleidingsniveau en uitputtende trainingen. Als je eenmaal je training hebt afgerond, blijf je een ‘seal’ voor altijd. Veel special elite forces wereldwijd zijn geïnspireerd door de bikkelharde militairen uit Amerika,

2. VK: Special Boat Service (SBS)

Dit is de Britse versie van de SEALs, met eveneens een strenge en tergende selectieprocedure. Om hier bij te mogen horen moet je een jungletraining afleggen in de regenwouden van Belize, een haast onmogelijk uithoudingsvermogen hebben en een expert zijn in survivallen. Voor héél de training, krijg je slechts twee kansen. Dit doen ze om te verzekeren dat alleen de allerbeste doorstromen en ze zo de reputatie van de eenheid verdedigen. De SBS is ontstaan vanuit de Tweede Wereldoorlog en sindsdien gebruikt door de Britse overheid in noodsituaties.

3. VK: Special Air Service (SAS)

In tegenstelling tot de Verenigde Staten, beschouwen de Britten dit als twee losse eenheden. Ze zitten wel in dezelfde familie en gaan ook meestal samen op een missie, maar dat is geen vaste regel. De trainingen zijn vergelijkbaar, maar de SAS houdt ook meer rekening met vecht- en onderhandeltechnieken omdat zij vaker worden ingezet voor bevrijdingsmissies dan hun collega’s. De populariteit van deze special elite forces kwam vooral op in 1980, nadat hun heldhaftige bevrijding tijdens de Iraanse gijzelingscrisis live op televisie werd uitgezonden.

4. Israël: Sayeret Matkal

De Israelische eenheid Sayeret Matkal is ook een van de beste eenheden. Tijdens het selectie kamp Gibbush, krijg je hardcore trainingen. Je wordt constant in de gaten gehouden door doktoren en psychologen. Alleen de sterkste doorstaan de test en zelfs daarna zul je je altijd moeten blijven bewijzen. Ze hebben talloze opvallende missies uitgevoerd en zijn gevreesd door al hun omliggende landen, hoewel Israël qua omvang een stuk kleiner is. In 2015 kregen ze een onderscheiding voor hun activiteiten tijdens het conflict in de Gazastrook met hun operatie: Protective Edge.

5. Frankrijk: Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale (GIGN)

De Franse special elite forces bestaat uit 200 sterke en getrainde militairen die zijn gespecialiseerd in handelen tijdens gegijzelde situaties en terreur onschadelijk maken. Ze zijn vergeleken de andere wereldtop niet zo oud, ze werden pas actief in de jaren 70 onder de leiding van luitenant Christian Prouteau. Desondanks hebben ze in die tijd niet stil gezeten: ze claimen dat ze meer dan 600 mensen te hebben bevrijd sinds hun oprichting.