The Butcher

Deze high-end burgerbar heeft naast een verzameling aan hele lekkere burgers, ook nog eens immens goede frieten. The Butcher is een absoluut fenomeen op het gebied van patat. Ooit zijn ze begonnen als tent aan de Albert Cuypstraat. Door het grote succes zijn er in korte tijd meerdere filialen opgedoken in Amsterdam. Ook op Ibiza en in Manchester kun je de zalige zaak tegenwoordig vinden.

Goede friet Amsterdam

Leuk feitje: sinds kort hebben zij de handen ineen geslagen met de bekende tent Het Frites Atelier. Samen hebben zij tot mei 2024 een vijftal unieke soorten ‘loaded fries’ met een exclusief tintje gecreëerd. Is dat even lekker!

Adres: Albert Cuypstraat 129, Paleisstraat 14, Overhoeksplein 1 & Bellamyplein 51

Website The Butcher

Vleminckx de Sausmeester

Sommige frietzaken hebben permanent een rij staan en dat is meestal niet voor niets. Zo maakt deze sausmeester de rij volledig waar. Hier bakken ze namelijk al sinds de jaren 50 Vlaamse patat die behoren tot de beste van Amsterdam. Maar er is meer en de naam verklapt het al, want Vleminckx de Sausmeester staat daarnaast ook bekend om het scala aan sauzen waaruit je kunt kiezen. Dit zijn maar liefst 28 verschillende soorten. Zo kun je hier, naast de traditionele sauzen, ook een patatje bestellen met samurai-, hannibal-, tartaar- of groenepepersaus.

vleminckx de saus meester lekkere patat amsterdam

Daarnaast mogen we niet onbenoemd laten een kleine puntzak voor ‘slechts’ € 2,30 over de toonbank gaat. Mocht je er een flinke dot mayo op willen, dan betaal je nog steeds niet meer dan € 3,-. Zeer acceptabele prijzen voor een top frietje.

Adres: Voetboogstraat 33

Website Vleminckx de Sausmeester

Pont Neuf

Je moet er wel het pontje naar de Buiksloterweg voor pakken, maar dan heb je ook wat. Als het op de beste patat van Amsterdam-Noord aankomt, is Pont Neuf een waar begrip. In deze kiosk haal je biologische friet om van te watertanden. De aardappelen worden vers gesneden en vervolgens krokant gebakken in sojaolie. Helaas is het aantal zitplaatsen wat schaars, maar mocht je een plekje hebben kunnen ‘veroveren’, dan heb je een mooi overzicht over de straat en kan je lekker mensen kijken. Mocht je van de sausjes zijn, neem vooral ook een heerlijke klodder mayonaise, dat is er volgens het parool een voor de puristen.

goede frietjes snackbar amsterdam pont neuf amsterdam

Adres: Buiksloterweg 5B

Website Pont Neuf

Frietboutique

De vriendinnen Sammy en Pebbles begonnen met een ijssalon, maar hadden ook iets nodig om in de winter te verkopen. Dat werd patat, de meeste smaak van patat zit net onder de schil en dat weten ze bij Frietboutique maar al te goed. Daarom doen eigenaren Sammy & Pebbles het allemaal net even anders deze ijs-/frietsalon. Zo kiezen ze ervoor om de aardappels niet te schillen en gebruiken ze rode ui bij je patatje oorlog.

hoe lekker is de patat frietboutique amsterdam

Bovendien leveren ze hun heerlijke patat ook aan een rits Amsterdamse toprestaurants, waaronder Ron Gastrobar en Hilton Doubletree. Tijdens het NK loaded fries in 2023 won de Frietboutique met hun Fries for the Future, een klassiek frietje stoofvlees, maar dan met Redefine Runder Bavette uit de 3D-printer. Dus niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel innovatief.

Adres: Johannes Verhulststraat 107

Instagram Frietboutique

Freddy Fryday

Bij Freddy Fryday maken ze hun Funky Fries van aardappels van het land. Ze staan bekend om hun legio aan toppings. Voor die toppings hebben ze zich bij Freddy Friday laten inspireren door de Canadese Poutine en de ‘kapsalon’. Je kunt bij Freddy kiezen uit een van de klassieke toppings zoals de pulled pork met BBQ-saus of de pulled chicken met mozzarella kaas, honing en sesamzaadjes.

freddy fryday friet

Maar we leven natuurlijk wel in 2023, dus zijn er ook talloze vega-vriendelijke opties, zoals de Freddy’s Nacho’s of de Magic Mushroom. Een groot pluspunt is dat je de saus in een apart bakje krijgt. Kan je helemaal zelf kiezen hoeveel saus je wil eten, is het niet alleen maar op de bovenste patat en komen je vingers niet direct onder de saus te zitten.

Adres: Linnaeusstraat 36 & De Clercqstraat 87

Website Freddy Fryday

Manneken Pis

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze kraam toch echt in Amsterdam te vinden. Het is soms even dringen bij deze legendarische kraam, die zowel onder Amsterdammers als toeristen laaiend populair is. Bij Manneken Pis worden de aardappelen, die uit de Zeeuwse kleigrond komen, omgetoverd tot de heerlijke en verse Vlaamse frieten. En deze zijn het wachten echt wel waard. Je kan hier dagelijks terecht, bij de een tot 23:59 uur en de ander sluit iets eerder, die is open tot 20:00 uur. Mocht je bij een van de twee zaken aangekomen zijn, kan je tijdens het wachten mooi kiezen welke van de maar liefst 20 sauzen je wil hebben. Bovendien wordt er aan iedereen gedacht, je kan daar kiezen uit Obelix (de grootste, € 5,95), Urbanus (middelste, € 4,95) en Schanulleke (klein, € 3,95).

manneken friet amsterdam beste patat

Adres: Damrak 41 & Nieuwendijk 222

Website Manneken Pis

Friet van Oost

Iedereen in het oostelijke gedeelte van Amsterdam kent Friet van Oost. Je kan het op een steenworp afstand van het Amstelstation vinden. In tegenstelling tot bij andere kramen, staat hier simpele, smaakvolle patat centraal en laten ze alle poespas achterwege. Dus geen overschot aan sausjes. Zo houden ze het bakken, net als de kaart en de aankleding, gewoon lekker simpel.

friet van oost amsterdam

Bij deze friettent slaan ze verse aardappelen van het seizoen in, die vervolgens dun gesneden en gebakken worden in heldere plantaardige olie. En dat levert goede patat met een indrukwekkend knapperige korst op. Een extra voordeel aan Friet van Oost, is dat ze ook thuisbezorgen. Hoef je ook niet naar buiten in de regen die met bakken uit de lucht blijft komen.

Adres: Fizeaustraat 15

Website Friet van Oost

Vita’s Friet

Inmiddels is Vita een begrip geworden in Amsterdam. Vanuit haar mobiele snackkraam op de Dappermarkt serveert Vita al heel wat jaren haar met liefde gebakken patat. Met ruim 21 jaar ervaring in Friet en aardappelen, mag Vita zich ondertussen wel meester in friet noemen. Zo weet ze exact waar en wanneer ze de beste kwaliteit aardappelen moet inkopen om de kwaliteit te bieden die wij inmiddels mogen verwachten. Waardoor haar patat zeker bij de beste van Amsterdam hoort.

vita's friet

Al die jaren werk is niet onopgemerkt gebleven. In 2014 werd de ambachtelijke patat van Vita’s Friet door het AD namelijk uitgeroepen tot de beste van Nederland. Mede daardoor is Vita’s Friet zo’n begrip, dat zelfs een aantal restaurants in de omgeving Vita’s Friet inkopen om naast hun eigen specialiteit mee te serveren aan hun klanten. Handig voor als je haar patat wil proeven, maar niet in de rij wil staan op de markt.

Adres: op de hoek van de Dapperstraat en de Commelinstraat

Frietsteeg

De Frietsteeg is te vinden in de Stadionbuurt, je kan er terecht voor een flinke portie handgesneden patat. De dagelijks geopende zaak kan je vinden in een historisch huisje aan het water, inclusief zonnig terras. Zittend genieten in Amsterdam van je patat met daarbij een heerlijk uitzicht. Het lijkt wel alsof ze in Amsterdam helemaal gek zijn van de sauzen, want ook hier heb je de keuze uit meer dan 20 verschillende sauzen voor bij je patat. Ook hier weer goed nieuws: de saus wordt apart geserveerd, zo blijft ook hier de friet knapperig en blijven je vingers schoon.

frietsteeg lekkere snackbars

Buiten dit allemaal staat bij Frietsteeg ook de service hoog in het vaandel. Zo proberen ze, als het even kan, te praten met hun klanten. In Oud-Zuid zitten vooral veel ouderen die niet heel veel contact hebben, dus proberen ze een praatje te maken.

Adres: Stadionkade 73A

Instagram Frietsteeg

Eiburgh Snacks

Op 1 april 1998 opende Frans Splinter een snackbar op het Zeeburgereiland. Hier moet je als patatliefhebber een keer zijn geweest. Het zit alleen niet op een plek waar je zomaar langsloopt. De snackbar zit namelijk ergens verstopt in een container aan de rand van Amsterdam. Je moet er dus wel echt gericht naar zoeken, maar als je dat eenmaal hebt gedaan ga je er zeker vaker naar terug.

friet eten zeeborgereiland

Een groot succes van Eiburgh Snacks is het patatje Stoofvlees. Het is ontstaan toen een fricandeau te lang werd gebraden. Na een zoektocht naar de juiste verhoudingen en een switch naar rundvlees is het patatje er een om ‘u’ tegen te zeggen volgens Snackspert Eke Bosman. Op naar Amsterdam voor deze speciale patat dus.

Adres: Zuiderzeeweg 9

Website Eiburgh Snacks

De Patatza(a)k

De patat van de Patatza(a)k is krokant, maar toch vol smaak. Hun patat staat al 20 jaar bekend als één van de lekkerste van Amsterdam en omstreken. De klanten komen van ver om zo allemaal richting de Molen van Sloten te gaan om hun patat te proberen. De patat is dubbel gefrituurd, waardoor deze dus zo knapperig is.

Belgische friet doen ze niet aan. “Dat kan niet met Nederlandse aardappelen. Wij gebruiken bintjes, die zijn net iets zoeter dan agria’s, ik vind ze lekkerder, iets minder droog. We snijden ze op 10 mm; niet te dik, niet te dun, lekker knapperig gebakken,” aldus de Patatzaak. En ze zullen het vast goed doen, want ze zitten daar al meer dan 15 jaar en hebben een fijn terras met uitzicht op de molen.

Adres: Langsom 5

Website de Patatza(a)k