Goede muziekdocumentaires op Netflix

We bekeken de website van IMDb en op basis van hun kennis maakten we een top 10 van de beste muziekdocumentaires op Netflix. Zie ze hieronder:

 

1. The Defiant Ones

In The Defiant Ones zien we hoe de samenwerking tussen Jimmy Iovine en Dr. Dre tot stand kwam. De zoon van een havenarbeider uit Brooklyn en de man uit Compton stonden aan het begin van een belangrijke periode in de hedendaagse muziekcultuur.

IMDb score: 8.5

 

2. Springsteen on Broadway

In de muziekdocumentaire Bruce Springsteen on Broadway zien we de man die decennia lang zijn stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van blues en rock ’n roll. We zien hem zijn eigen verhaal vertellen aan de hand van persoonlijke verhalen en hij brengt akoestische versies van zijn bekendste songs ten gehore.

IMDb score: 8.5

 

3. Taylor Swift: Reputation Stadium Tour

Taylor Swift heft niet de beste reputatie, zeker niet als het gaat om haar ex-vriendjes. Heb je met haar iets gehad, dan is de kans groot dat ze dat verwerkt in een hit en zo alsnog aan je verdient. De Reputation Stadium Tour laat een heel andere kant van de zangeres zien. Zo zie je onder andere dat ze 2000 geadopteerde en uit huis geplaatste kinderen uitnodigt om haar concert gratis bij te wonen.

IMDb score: 8.5

 

4. Ben Platt Live from Radio City Music Hall

Ben Platt, bekend van de film Pitch Perfect en The Politician ging in 2020 op tournee ter ondersteuning van zijn debuutalbum. De opnames van zijn concert in New York City laten zien wat er achter de schermen gebeurt en waarom hij een echte showman is die voor zijn publiek leeft.

IMDb score: 8.5

 

5. Hip-Hop Evolution

Hip-Hop Evolution is een Canadese muziekdocumentaireserie die oorspronkelijk werd uitgezonden op HBO Canada in 2016. Onder leiding van Shad krijg je de hele geschiedenis van de hiphopmuziek te zien. Onder andere door middel van interviews met veel legendarische en invloedrijke sterren.

IMDb score: 8.4

 

6. The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story

Adam Lambert is natuurlijk geen Freddie Mercury zeker niet. Van alle imitators weet Lambert wel een zeer geloofwaardige opvolger van de legendarische zanger neer te zetten. Queen met Adam Lambert is net even anders, maar deze documentaire laat wel in detail zien hoe deze samenwerking tot stand is gekomen. Als je van Queen houdt, dan is dit zeker een documentaire die je moet zien.

IMDb score: 7.8

 

7. Justin Timberlake + The Tennessee Kids

Filmregisseur Jonathan Demme won al een Oscar voor  de film ‘The silence of the lambs’, maar weet ook goed hoe je een documentaire over artiesten moet maken. In deze documentaire volgde hij Justin Timberlake tijdens zijn succesvolle ‘The 20/20 experience world tour’ en laat hij zien waarom Justin tot een van de grotere artiesten gerekend mag worden.

IMDb score: 7.8

 

8. Elvis Presley: The Searcher

Een film over Elvis Presley mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. The Searcher is een tweedelige, drie uur durende HBO documentaire over het fenomeen Elvis Presley. Emmy -en Grammy Award winnaar Thom Zimny laat de ontwikkeling van de man zien die tot vandaag nog andere artiesten inspireert.

IMDb score: 7.6

 

9. Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

Bob Dylan is waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde artiesten ooit. De carrière van de protestzanger overspant een periode van tientallen jaren en deze muziekdocumentaire tracht een beeld te geven van de man en zijn invloed door uniek beeldmateriaal uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

IMDb score: 7.6

 

10. Quincy

Als er een man is die bekender is door zijn werk voor anderen, dan door zijn eigen muziek, dan is het Quincy Jones. De man heeft zijn stempel op de muziekindustrie gezet en deze documentaire laat zien hoeveel talent hij heeft.

IMDb score: 7.6

 

Extra: Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Sinds kort staat er bovendien een nieuwe driedelige documentaire op Netflix over het leven van de enige echte Kanye West. Hierin wordt de kijker meegenomen hoe hij zich ontpopte van een zanger tot een wereldwijde businessman en een echt merk an sich wordt.

Op IMDb krijgt deze documentaire vooralsnog een steengoede score van een 8.4