De basis is dat je op een startinkomen zit waarmee je je rekeningen kunt betalen. Waarmee je je geen ernstige zorgen hoeft te maken en je je volledig kunt focussen op groeien. Dan begint het succes pas echt.

Begin als amateur

Je bent goed in iets en wil dat dit direct opgemerkt wordt. Zelfs de grootste namen hebben echter eerst maanden of zelfs jaren lang moeten produceren, voordat ze opgemerkt werden en doorbraken. Zorg tot dat moment dat dat wat je doet er goed uitziet, je je zaakjes op orde hebt en er een plek is waar je kunt laten zien wat je doet, bijvoorbeeld een online portfolio.

“When the student is ready the teacher will appear.” — Buddha

Wees consistent

Zorg voor enige regelmaat en creëer herkenning voor de mensen die je werk bekijken. Geduld is enorm belangrijk. Als je dit echt leuk vindt om te doen, wíl je er ook het liefst alleen maar mee bezig zijn. Daarmee leg je de basis. Zolang je lang genoeg volhoudt, zal de groei vanzelf toenemen, al is het beetje bij beetje.

Rear view of man gesturing with hand while standing against defocused group of people sitting at the chairs in front of him

Blijf leren

Sta open voor vernieuwing. Kennis wordt pas wijsheid wanneer er ervaring aan te pas is gekomen. Je kunt nog zo veel weten, maar vergeet niet dat anderen je nog veel verder kunnen brengen. Neem daarentegen nooit advies aan van iemand met wie jij niet van plek zou willen wisselen, want blijkbaar is dit niet de juiste inspiratie voor jouw ideeën.

Ga tegen de stroom in

Datgeen waar iedereen voor wegloopt, is waar jij je aandacht op moet richten. Niet zo letterlijk natuurlijk, maar neem eens vaker afstand van de populaire onderwerpen, omdat iedereen zich daar al mee bezig houdt. Heb vertrouwen in je eigen ideeën en kijk waar ze op uitlopen, zonder je te laten tegenhouden omdat andere mensen ze raar of stom vinden.

As Peter Diamandis says: “The day before something is a breakthrough, it’s a crazy idea”. If what you’re doing doesn’t seem slightly crazy to you, and very crazy to other people, you’re probably following the safe path.

Breng structuur aan in je leven

We besteden onze tijd en creativiteit vaak overbodig in het sturen van mails en het bijhouden van onze social media. Voel je de drang om iets te doen, zet deze dan gelijk om in werk. Wanneer je net wakker wordt, schrijf dan even op wat je onderbewustzijn zojuist 7 uur lang heeft lopen verwerken. Wanneer je uit een meeting komt, begin dan eerst met wat dingen typen, voordat je je standaardtaken oppakt.

Voel je mentaal fit

Vaak heb je wel wat fysieke pijntjes, maar worden die onderdrukt door het ego, dat constant streeft naar meer en beter resultaat. Alleen is het zo dat ons lichaam en brein onvermijdelijk effect op elkaar hebben. Het is dus belangrijk om de balans te bewaren. Verwijder je de mentale spanningen, dan zal je lichamelijk ook vanzelf herstellen. En wanneer je lichamelijk in een gezonde conditie verkeert, zal je creatiever zijn dan ooit tevoren.

man man beste worden

Zet je brein soms even uit

Psychologisch van iets losgekoppeld worden, geeft je de rust die je soms nodig hebt. Zorg ervoor dat je – wanneer je bezig bent – 100% voor iets gaat, maar daarna ook in staat bent om 100% te ontspannen, zodat je oplaad. Dit zijn bijvoorbeeld de slaaproutines van 3 succesvolle mannen. Ontspan je niet goed, dan ben je eerder geneigd tot uitstelgedrag en vermoeidheid.

Creëer een pre-performance routine

Om in de juiste flow te komen, is het belangrijk een routine te bedenken die voor jou werkt. Het doel hiervan is het verminderen van angst en stress, zodat je met je volle gedachten aanwezig bent. Dit hoeft misschien maar 20-60 minuten te duren. Zolang als het duurt voordat jij, alleen al bij het denken aan jouw onderwerp, in een goede werkflow komt.

Leg de focus op wat anderen willen

Dit mag een beetje gek klinken, nadat we net zeiden dat je je moet focussen op wat jij zelf leuk vindt, maar er ligt ergens een grens. Als je daarna verder kunt met iets waar anderen hun geluk uit halen of iets aan hebben, kun jij je passie verder ontwikkelen. Door betekenis te geven aan het leven van anderen.

Doe vooral waar jij blij van wordt en laat je niet tegenhouden door de gedachte dat je werk niet goed gevonden zal worden. Zet dromen om in werkelijkheid!