Onvergetelijke rivaliteiten, momenten die de sport voorgoed veranderden, larger than life atleten, nog steeds verweven met de harten van fans; de koningsklasse biedt een behoorlijke kluif aan materiaal voor de nieuwsgierige fans. Dat is genieten. Des te meer omdat het verdieping biedt aan perspectieven die de videobeelden amper tonen: die van de mensen achter de vaak zwijgzame, PR-vriendelijke professionals.
Een ruim aanbod aan boeken over Max Verstappen en de Formule 1
Met meer dan zeventig jaren aan materiaal is het aanbod omvattend en divers. Elk jaar verschijnen er een paar boeken, maar niet alles wordt meer herdrukt. De uitspringers? (Auto)biografieën, van coureurs met name, verschaffen vaak een unieke insider-kijk. Degelijke onderzoeksjournalistiek is daarbij doorslaggevend. Een paar van de beste boeken over Max Verstappen en Formule 1 kun je hieronder vinden:
1. MAX
Het door André Hoogeboom geschreven ‘MAX’, een ongeautoriseerde biografie, is toegankelijk zonder een gebrek aan diepgang. De sportjournalist belicht bepalende factoren (en momenten) in de totstandkoming van het fenomeen Max Verstappen.
Gerespecteerde figuren in de racerij, zoals Jan Lammers en Olav Mol, leveren een uitvoerige bijdrage.
Het leest vlot. Beeldend eveneens, kleurrijk en detailvol in vertelwijze. Langdradigheid ligt wel op de loer, tenzij je dat ‘pondje meer’ een pluspunt vindt.
Klik op deze link voor de prijs en meer info
2. How to Build a Car
Topontwerper Adrian Newey is een genie met tien constructeurstitels in de Formule 1 achter zijn naam. In deze autobiografie deelt de bij Red Bull Racing werkende Brit openhartig zijn hoogte- en dieptepunten gedurende meer dan veertig jaar in de autosport. Newey doet dat nuchter en met humor, waardoor je een intieme kijk krijgt in de keuken van een genie. Zeer uitzonderlijk, maar ook menselijk dus – inclusief het vallen en opstaan.
Hoewel de titel hint naar een handleiding om auto’s te bouwen, betreft het vooral memoires van een auto-ontwerper die in al die jaren nog steeds werkt zoals hij ooit begon: met papier en potlood achter de tekentafel.
Zijn analytische denkvermogen is een waar leesgenot. Vooral de manier waarop hij terugkijkt naar het overlijden van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna is indrukwekkend en ontroerend. Let wel: het boek is enkel in het Engels te verkrijgen.
Klik op deze link voor de prijs en meer info
3. Winning is not enough
Sir Jackie Stewart (geboren in 1939) is een drievoudig Brits wereldkampioen. In zijn autobiografie neemt hij je mee naar een andere tijd: de zestig- en zeventigerjaren. Een verdelende periode, gekenmerkt door alsmaar brutere raceauto’s en een collectieve mentaliteit dat veiligheid een bijzaak is. Met alle gevolgen van dien, tientallen kameraden van Stewart bekochten dat met hun leven. Ook hijzelf kroop meerdermaal door het oog van de naald.
Dit is het verhaal van één van de grootste coureurs uit die bewogen decennia. En zoals de titel doet vermoeden: winnen is niet genoeg volgens Stewart. Na zijn race carrière bleef Stewart jarenlang actief als adviseur en ambassadeur bij wereldmerken, zoals Ford en Rolex. Hij schrijft dan ook uitvoerig over zijn mind-set als professional en zakenman.
Klik op deze link voor de prijs en meer info
Zit er iets tofs tussen of juist niet? Ben je niet zo van het lezen, maar meer een kijkende Formule 1-volger? Dan is deze documentaire van Netflix zeker een aanrader.