Wat is beschadigd haar precies?

We spreken pas van beschadigd haar als de buitenste haarlaag is aangetast. Dit noemen we ook wel de haarschubben, die elkaar in neerwaartse richting overlappen vanaf de aanzet tot de puntjes. De haarschubben zijn in gezonde conditie dus dakpansgewijs opgebouwd en sluiten mooi op elkaar aan. Dat verandert als er sprake is van beschadigd haar: de conditie van de haarschubben is dan behoorlijk verslechterd. In plaats van mooi op elkaar aan te sluiten zitten er gaten in, waardoor ze als het ware open staan.

In ernstige gevallen van beschadigd haar ontbreken de haarschubben zelfs volledig. Het gevolg hiervan is dat je haar kwetsbaar wordt en stroef aanvoelt. Doordat de haarschubben zijn aangetast kan je haar daarnaast moeilijker vocht vasthouden, waardoor er een stro-achtig effect ontstaat. Let wel: er zijn verschillen tussen droog en beschadigd haar. Beschadigd haar heeft een grotere kans om af te breken.

wat doen beschadigd haar

Wat zijn de oorzaken van beschadigd haar?

Er zijn verschillende manieren waarop je haar beschadigd kan raken, soms zelfs zonder dat je het doorhebt. Je kunt bijvoorbeeld je haarschubben beschadigen door je haren hardhandig droog te wrijven met een handdoek. Daarnaast kan je haar ook aangetast raken door te veel of te hard borstelen, met name als het haar nog nat is. Bovendien kunnen haarschubben aangetast raken door het gebruik van elastiekjes, vooral als deze te strak worden ingebracht. Zeewater en zwembadwater droger je haren uit en zijn om die reden ook niet goed voor je haar. Tot slot kunnen stress en een ongezond eetpatroon eveneens bijdragen aan de vorming van beschadigd haar.

Het kan echter ook zo zijn dat je bewustere keuzes maakt die de conditie van je haar niet bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het kleuren of bleken van je haar, of het aanbrengen van een permanent. Hiermee verander je de samenstelling van je haar: de bouwstoffen die je haar gezond en stevig houden, worden door chemische behandeling afgebroken. Het gebruik van hittetools als de föhn of een krul- en stijltang is ook niet bevorderlijk voor de status van je haar. Door de hoge temperaturen waaraan je haar wordt blootgesteld, onttrekt zich de natuurlijke hoeveelheid vocht die je haar vasthoudt. Hierdoor kan je haar aangetast raken.

Wat kun je doen om beschadigd haar te herstellen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt ondernemen als je last hebt van beschadigd haar. Let wel: als je beschadigd haar écht wil aanpakken, kun je het beste advies vragen aan je kapper. Zij zijn immers experts op het gebied van haar en weten dus ook precies wat je moet doen om je haar weer ‘gezond’ te maken. Bovendien is er niemand die jouw haar beter kent dan je eigen kapper.

Beschadigd haar herstellen

Zelf kun je echter ook wel het een en ander doen om de conditie van je haar te verbeteren. Om te beginnen is het belangrijk dat je niet elke dag je haren wast, aangezien zich dan externe voedingsstoffen gaan ophopen. Deze voedingsstoffen heeft je haar zeker wel nodig, maar als je je haar te vaak wast, creëer je een averechts effect. Was je haar daarom niet elke dag, maar om de dag. Het is daarbij ook belangrijk om een milde shampoo te gebruiken: veel shampoos zijn nogal scherp, aangezien ze sulfaten, parabenen en siliconen bevatten. Shampoo kan daardoor ook de boosdoener van beschadigd haar zijn, omdat deze ingrediënten ervoor zorgen dat de haarschubben open gaan staan. Gebruik daarom ook altijd een conditioner, die ervoor zorgt dat de haarschubben sluiten en je haar van binnenuit voedt. Bovendien zorgt een conditioner ervoor dat je je haar makkelijker door kunt kammen.

Spoel je haar vervolgens altijd uit met koud(er) water. Heet water is namelijk niet bevorderlijk voor je haar, we hebben immers eerder het gevaar van temperatuur voor je haar besproken. Natuurlijk is het niet prettig om koud te douchen, dus je kunt tijdens het wassen van je haar zeker gewoon warm water gebruiken. Koud water zorgt er echter voor dat de haarschubben weer sluiten, dus probeer af te sluiten met koud water. Tot slot kun je overwegen om je haar wat extra voeding te geven, bijvoorbeeld door het gebruik van een haarmasker. Breng deze aan nadat je je haar gewassen hebt, zodat de haarschubben open staan. De ingrediënten kunnen hierdoor goed worden opgenomen en het haarmasker zorgt ervoor dat de haarschubben zich vanzelf weer sluiten.