Laat de magnetrondeur na gebruik even open staan

Het is logisch dat er na gebruik van de magnetron condensatie aan de binnenkant van de glazen deur ontstaat. Wanneer je de magnetrondeur na gebruik een korte tijd open laat staan, zal eventuele condens sneller verdampen. Het beste is om je magnetrondeur minstens twee minuten open te laten staan na het bereiden van voedsel, en ook experts zijn het hierover eens.

Maar naast het feit dat de condens sneller zal verdampen, zijn er meerdere redenen waarom het wordt aangeraden je magnetrondeur open te laten staan. Veel mensen sluiten de magnetrondeur na gebruik vaak weer, dus het is echt niet zo dat iedereen zich hieraan houdt. Maar toch raden deskundigen aan om hem liever open te laten staan. Het zal je zelfs helpen tijdens je huishoudelijke taken.

Waarom het je zo zal helpen? Iedereen is denk ik wel bekend met vieze vette randen in de magnetron en soms zelfs een slechte geur die uit de magnetron komt. Dit is heel normaal en echt niet meteen een reden om een nieuwe magnetron aan te schaffen. Tijdens het opwarmen van je eten komen er natuurlijk allerlei spetters en etensresten in de magnetron en dit kan zich uiteindelijk ophopen. Wanneer je het opwarmen van je eten de deur een paar minuten open laat, zorg je ervoor dat ze vieze geuren meteen kunnen verdwijnen. Daarnaast zorg je er ook voor dat de stoom uit de magnetron naar buiten kan ontsnappen, waardoor je dus voorkomt dat er resten vast komen te zitten in de magnetron en op de glazen deur. Aangezien de lucht hierdoor ook beter kan circuleren kan je schimmelvorming voorkomen. Deze schimmelvorming vindt vooral plaats wanneer er voedselresten in de magnetron achterblijven.

Wat nog meer te doen tegen nare geurtjes?

Je magnetrondeur na gebruik even open laten staan is natuurlijk niet de enige oplossing tegen nare geurtjes. Zo zijn er nog een aantal andere handige tips die hierbij kunnen helpen, tandpasta bijvoorbeeld. Dit schijnt namelijk perfect te zijn voor het verwijderen van slechte geuren, en zo ook voor je magnetron. Wanneer je een beetje tandpasta in een bakje met water doet, is het een wondermiddel om je magnetron mee schoon te maken. Daarnaast kan azijn ook helpen. Dit is een ideaal huishoudelijk schoonmaakmiddel om je magnetron op natuurlijke wijze mee te ontgeuren. Zo kan je bijvoorbeeld een kopje azijn mengen met water en twee eetlepels citroensap. Plaats deze kom vervolgens in je magnetron op vol vermogen en laat hem ongeveer 2 minuten in de magnetron. Gebruik daarna een vochtige doek om de binnenkant verder schoon te maken.

Deze trucjes kunnen dus erg helpen, maar één ding is zeker: om nare luchtjes en condens te vermijden is het toch het beste om je magnetrondeur na gebruik soms eventjes open te laten staan, en twee minuten is hiervoor al voldoende.