Verschillende stijlen voor verschillende sferen

Natuurlijk, behang was in de begindagen een product dat slechts een handvol varianten kende. Dat is inmiddels al lang niet meer en zo en daar zijn we oprecht blij om. Behang was voorheen nogal saai en had daarom vrijwel geen enkele toegevoegde waarde voor de sfeer in je interieur. Het zorgde er enkel voor dat de muren er lekker strak uitzagen en daar stopte het dan zo’n beetje. Nu is dat dus wel anders, behang is er inmiddels in vele verschillende vormen, kleuren en materialen.

Wat betreft stijlen is er een onderscheid te maken tussen retro behang – ook wel vintage behang genoemd – en het stoerdere klassieke behangTwee soorten behangen die hun inspiratie halen uit het verleden of juist proberen een klassieke look en feel te creëren door middel van een tijdloos design. Hierin is de benadering klassiek dus niet te verwarren met retro/vintage – het zijn twee verschillende benaderingen.

Een aantal jaren terug in de tijd

Wanneer je kiest voor retro behang kun je verschillende kanten op. Het merk Zinc Textile heeft een aantal vintage-geïnspireerde behang-stijlen in hun collectie die het best de vintage aspecten van de vorige eeuw benaderen. Het retro behang kenmerkt zich door patronen en stijlen die we bijvoorbeeld herkennen uit that 70’s show. Een goede stijl vinden we terug in de Glamorama collectie van Zinc Textile. Het is behang van een zeer hoge kwaliteit en een luxueuze afwerking.

Behang luxury by nature MAN-MAN 2

Lux

Zinc Textile €105,00 per rol Shop nu
Behang luxury by nature MAN-MAN

Halston Flock

Zinc Textile €189,50 per rol Shop nu

De behang-stijlen zoals we die hierboven zien worden gekenmerkt door motieven die een retro-aspect kennen. Het herhaaldelijk plaatsen van hetzelfde patroon is herkenbaar voor het retro behang zoals dat door Zinc Textile geproduceerd wordt. De motieven van het Halston Flock behang zijn iets meer aanwezig dan bij het Lux behang, toch is het nooit storend. De donkere kleuren geven het behang een warm uiterlijk en maken dat het praktisch in ieder interieur toepasbaar is.

Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 3

Woods

Cole and Son €124,00 per rol Shop nu
Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 4

Gesso

Zinc Textile €126,50 per rol Shop nu

Zinc Textile heeft ook behang-stijlen die minder geïnspireerd worden door lineaire vormen, maar des te meer door de gepleisterde, ruwe muren zoals we die kennen. Zo is het Gesso behang een prima alternatief voor je wanneer een bepaald effect zoekt op je muren, maar dit niet direct een vast patroon hoeft te zijn. Een ander goed alternatief is het Woods behang van Cole and Son. Het design komt uit de jaren 50 van de vorige eeuw en plaatst je kamer middenin het bos. Dit behang is iets gewaagder, maar in een stijlvol interieur kan het prima tot z’n recht komen, zonder direct teveel aandacht op te eisen.

Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 5

Delano

Cole and Son €109,00 per rol Shop nu
Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 6

Mosaic

Cole and Son €109,00 per rol Shop nu

Wanneer je écht op zoek bent naar een vintage aspect in je interieur en retro behang een must is, dan werkt het altijd om met geometrische vormen te werken. De behang-stijlen zoals hierboven geven een duidelijk sfeer aan je inrichting en zijn praktisch een 1-op-1 associatie met vintage. De kleurstellingen en het patroon is kenmerkend voor vintage. Ook bij Cole and Son kun je dus prima shoppen voor retro behang.

Een sfeerbepalende, klassieke inrichting

Naast het retro behang dat een iets vaster stramien kent wat betreft kleur en samenstelling van de patronen, is er ook nog het klassiek behang. Een behang-stijl die luxueuze sferen uitademt en tevens heel chique oogt. Het merk Lizzo is hier een kei in en weet met hun behang-stijlen een goede basis te leggen voor een stijlvol, klassiek interieur.

Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 7

Folgie Di Vite

Lizzo €434,00 per paneel Shop nu
Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 8

Cesto

Lizzo €134,00 per rol Shop nu

De bovenstaande stijlen van Lizzo geven duidelijk weer wat mogelijk is met het gebruik van klassiek behang. De Foglie Di Vite panelen geven de muren een waanzinnig uiterlijk door het gebruik van een patroon bestaande uit bladeren en takken – iets wat je moet aandurven maar wat een zeer luxe sfeer kan creëren. Daarnaast is er het rustigere Cesto behang dat een veel meer ingetogen stijl heeft. Beide stijlen ogen zeer luxe en kunnen de inrichting op eenvoudige wijze naar een hoger plan tillen.

Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 9

Hawksmoor

Zoffany €161,00 per rol Shop nu
Behang retro behang klassiek behang luxury by nature MAN-MAN 10

Tile

Texam Home €89,00 per meter Shop nu

Het merk Zoffany maakt voor hun klassiek behang juist wel gebruik van terugkerende patronen, maar op andere wijze. Het werken met de ronde, vloeiende vormen maakt dat er een patroon ontstaat in z’n geheel en niet zozeer kleine losse vlakken. Het is een behang-stijl die vereist dat de voorgrond enige rust vormt, zodat het elkaar versterkt. Bij het gebruik van dit behang wil je niet teveel chaos creëren.

Daarnaast is er nog het merk Texam Home dat zich met het Tile behang laat verleiden tot het gebruik van geometrische vormen. Echter, door het toepassen van bepaalde effecten lijkt dit behang op een verouderde stijl en ogen de vormen veel minder scherp dan je zou verwachten. Daarnaast is de keuze om juist grote vlakken te gebruiken dusdanig effectief dat het geen moment gaat storen dat er een terugkerend patroon aanwezig is.

De veelzijdigheid van Behang past nog steeds in deze tijd

De behang-stijlen zoals die hierboven getoond en omschreven worden maken duidelijk dat behang nog steeds een cruciale rol kan spelen. Het maakt je interieur direct een stuk warmer en legt de basis voor een bepaalde sfeer die je wil creëren. Wat ons betreft is behang essentieel bij het inrichten van je huis. Het veroorzaakt een veel luxer voorkomen dan enkel een likje verf en dat is wat je wil nastreven.

Of het nu retro behang is, of klassiek behang, beide stijlen kunnen enorm veelzijdig zijn wanneer goed toegepast. Laat je begeleiden in het maken van je keuze en zorg dat je behang en inrichting zo goed mogelijk op elkaar afstemt. Zo zal je zien dat er een perfecte balans ontstaat en komt ieder aspect van je interieur het best tot z’n recht.