De traditionele top 3: Ajax, PSV en Feyenoord

Voetbal International maakte alle begrotingen van de Eredivisieclubs bekend. De (traditionele) top drie in Nederland, zowel sportief als financieel, bestaat al jaren uit Ajax, PSV en Feyenoord. Op nummer 1 staat de club uit onze hoofdstad Amsterdam, Ajax. De begroting van de Amsterdammers bedraagt 140 miljoen euro. Al presteren ze daar nu overduidelijk niet naar.

Vergeleken met voorgaande jaren, is er is dit seizoen een wisseling in de top 3. Lange tijd was PSV de financiële nummer 2 van de Eredivisie. Maar dit seizoen passeert regerend landskampioen Feyenoord de Eindhovense club. De begroting van Feyenoord is dit seizoen namelijk 110 miljoen euro en die van de Eindhovenaren 100 miljoen euro. PSV doet het nu dus uitstekend, gezien hun huidige reeks zonder puntverlies en dat met de derde begroting.

Rijtje subtoppers

Op plek nummer 4 vinden we FC Twente met een begroting van 35 miljoen euro. Een verschil van 65 miljoen met nummer 3 PSV.

AZ zit met haar begroting heel vlak achter Twente, bij AZ werken ze namelijk met een begroting van 34 miljoen euro. Gevolgd door FC Utrecht met 28 miljoen euro en Vitesse met 26 miljoen euro. De begrotingen van de rest van de Eredivisieclubs zitten allemaal onder de 20 miljoen euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord)

Eredivisieclubs met de kleinste begrotingen

Onderaan de ranglijst van begrotingen, zien we twee clubs met een begroting van minder dan 10 miljoen euro: RKC met 9 miljoen euro en Excelsior werkt met een begroting van slechts 8,5 miljoen euro. Dat betekent dat de begroting van nummer 1, Ajax meer dan zestien keer zo hoog is als die van nummer 18 Excelsior. Al wil dat natuurlijk helemaal niets zeggen over hoe de teams op het veld presteren.

Zo staat Excelsior er buitengewoon goed voor met een (op het moment van schrijven) zevende plaats op de ranglijst. Ook Go Ahead Eagles presteert veel beter dan wat je van de begroting mag verwachten, met hun huidige vijfde plek op de ranglijst en slechts de dertiende begroting van Nederland. Maar zoals een legendarisch voetballer ooit zei: “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.”  (ongeveer vanaf minuut twee) En als we een blik werpen op de ranglijst, blijkt dat nog steeds te kloppen.

Mocht je willen weten waar jouw cluppie staat in de lijst van begrotingen, check de volledige lijst, gebaseerd op cijfers van Voetbal International dan hieronder:

 1. Ajax: 140 miljoen euro
 2. Feyenoord: 110 miljoen euro
 3. PSV: 100 miljoen euro
 4. FC Twente: 35 miljoen euro
 5. AZ: 34 miljoen euro
 6. FC Utrecht: 28 miljoen euro
 7. Vitesse: 26 miljoen euro
 8. sc Heerenveen: 19 miljoen euro
 9. Sparta Rotterdam: 15 miljoen euro
 10. N.E.C.: 14,5 miljoen euro
 11. PEC Zwolle 14,5 miljoen euro
 12. Heracles Almelo: 14 miljoen euro
 13. Go Ahead Eagles: 12 miljoen euro
 14. Almere City: 11 miljoen euro
 15. Fortuna Sittard: 11 miljoen euro
 16. FC Volendam: 10,5 miljoen euro
 17. RKC Waalwijk: 9 miljoen euro
 18. Excelsior: 8,5 miljoen euro