De aanklacht van Fiona Harvey

Fiona Harvey, de zelfverklaarde ‘echte Martha’, heeft Netflix aangeklaagd wegens laster, nalatigheid en schending van haar publiciteitsrechten. Ze beweert dat de streaminggigant en de maker van de show, Richard Gadd, ‘wrede leugens’ over haar hebben verspreid. Deze beschuldigingen zouden haar leven compleet hebben verwoest.

De show Baby Reindeer en de personages Martha en Donny

Baby Reindeer is een van de populairste series van de laatste tijd en is gebaseerd op de ervaringen van Richard Gadd. Het vertelt het verhaal van Donny (gespeeld door Gadd zelf), die wordt gestalkt door een vrouw genaamd Martha (Jessica Gunning). Deze Martha wordt in de show neergezet als een crimineel die Donny’s leven tot een hel maakt met duizenden e-mails, fysieke aanvallen en intimidatie van zijn familie.

De serie opent met de woorden ‘dit is een waargebeurd verhaal’, wat de kijkers het idee geeft dat de gebeurtenissen echt zijn. Ondanks smeekbeden van Gadd om niet op zoek te gaan naar de ‘echte Martha’, deden internetdetectives dit toch en identificeerden ze Fiona Harvey. Zij verscheen vervolgens in een controversieel interview bij Piers Morgan Uncensored, wat alleen maar olie op het vuur gooide.

Volgens Harveys advocaten is er geen twijfel over dat haar identiteit is gebruikt voor het personage Martha. Ze ontkennen ook stellig dat Harvey Gadd ooit heeft mishandeld, zoals in een specifieke scène van de show wordt getoond.

Reputatieschade

In de eindcredits van Baby Reindeer staat een disclaimer dat bepaalde personages en gebeurtenissen gefictionaliseerd zijn, maar dat blijkt niet genoeg om Harvey tevreden te stellen. Ze beweert dat Netflix en Gadd haar reputatie hebben vernietigd zonder fatsoenlijk onderzoek te doen naar de feiten.

Netflix heeft verklaard zich krachtig te verdedigen en blijft achter Richard Gadd’s recht staan om zijn verhaal te vertellen. Dit gaat ongetwijfeld nog een staartje krijgen, want de juridische strijd is nog maar net begonnen.