Wat houdt het werk van een supermarktmanager?

Het werk van supermarktmanager kan letterlijk worden gedefinieerd als de eindverantwoordelijke voor de prestaties van een supermarkt. Het is zijn of haar hoofdtaak om een bepaalde omzet te halen, maar ook zaken als klanttevredenheid en het functioneren van het personeel zijn belangrijk. Hij of zij werkt samen met één of meerdere assistent supermarktmanagers, zoals ook teamleiders die je leiding geven als je een bijbaan als kassamedewerker of vakkenvuller hebt. Zij nemen ook een deel van de taken op zich. Een supermarktmanager is in dienst van een supermarktketen en overlegt regelmatig met het hoofdkantoor over zaken als omzet, budgetten, inkoop, marketing en personeelsbeleid. Een ander woord voor supermarktmanager is filiaalmanager.

 

Welke opleiding is nodig voor dit beroep?

Supermarktmanager word je vanzelfsprekend niet zomaar. Filialen hebben voor zo’n vacature vaak als vereiste dat je al ervaring hebt in de retail, en daarnaast wordt een eerdere leidinggevende functie erg geapprecieerd. Ook moet je beschikken over minimaal HBO-werk- en -denkniveau. Welke opleiding je hebt gevolgd is vaak minder belangrijk. Het is namelijk normaal dat supermarktmanagers intern worden opgeleid. Sommige supermarkten bieden bijvoorbeeld een traineeship tot supermarktmanager aan. Hoewel je tijdens de interne opleiding tot supermarktmanager van alles leert over verschillende werkzaamheden in een supermarkt, is relevante werkervaring wel degelijk essentieel voor deze baan. Veel supermarktmanagers zijn hun carrière begonnen als vakkenvuller of kassamedewerker.

hoeveel verdient supermarkt manager nederland

Benieuwd naar de inkomsten van de laatstgenoemde? Lees dan over het gemiddelde salaris van een kassamedewerker.

Wat is het salaris bij Albert Heijn, Jumbo, ALDI en Lidl?

Een flinke waslijst dus. Maar de salariëring van supermarktmanagers verschilt wel flink tussen lands vier grootste ketens, Albert Heijn, Jumbo, ALDI en Lidl. De grootste, Albert Heijn, adverteert met een bruto salaris van tussen de € 2.727 en € 3.254 per maand, waarbij uitgegaan wordt van een fulltime dienstverband en met inachtneming van eventueel eerdere werkervaring.

Lidl schroeft het salaris wat omhoog: bij de van oorsprong Duitse keten kun je tussen de € 3.660 en € 4.760 verdienen, afhankelijk van je werkervaring. Bij de ALDI verdien je als filiaalmanager gemiddeld € 3.291,50 bruto per maand.

Maar de Jumbo spant de kroon. Bij de keten van de familie Van Eerd kun je – naar eigen zeggen – tussen de € 3.500 en € 5.500 bruto per maand verdienen, tevens afhankelijk van leeftijd en werkervaring. Toch maar een carrièreswitch overwegen?